Mazurek Wielkanocny

4.47 (169 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Powolutku przez podwórze idzie sobie stadko kurze, w ciapki, plamki, malowanki, bo to miały być pisanki...:)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 żółtka ugotowane na twardo
    200 g mąki pszennej
    150 g masła
    80 g cukru pudru
    łyżka zimnej wody

    sok z 1/2 cytryny
    cukier puder
    2 krople czerwonego barwnika

    kolorowe pisaki cukrowe
Wystaw ocenę:

4.47 (169 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Mazurek Desery Ciastka

Mazurek wielkanocny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło posiekać z mąką. Dodać cukier, przetarte przez sitko żółtka i wodę.
    Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Z jednej zrobić placek w kształcie elipsy, a z drugiej części brzeg ciasta - przełożyć ciasto do rękawa cukierniczego i powyciskać wzorki. Pieczenie ok 25 min- 180 stopni.
    Po wystudzeniu, środek wypełnić lukrem ( cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i barwnikiem )
    Jak zastygnie, ozdobić wg fantazji używając kolorowych cukrowych pisaków.
    Wesołych Świąt.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować