MAZUREK

4.41 (225 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Mazurek to tradycyjne ciasto na Wielkanoc. Na delikatnym i kruchym spodzie, przełożony powidłami masą z kaszy manny.
Podaję przepis na mój ulubiony Mazurek, który piecze moja Mama.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • spód
    2 jajka
    ½ kg mąki
    3 łyżki miodu
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    ¾ szkl. cukru
    ¾ kostki margaryny
    1 słoiczek powideł
    Wszystko wymieszać razem i dobrze wyrobić. Podzielić na 2 części i piec ok 15 min. Na złoty kolor w temp 180 stopni C.
    Masa
    ½ l mleka
    3 łyżki manny
    ¾ kostki margaryny
    1 zapach
    ¾ szkl. cukru
    Masę gotować 10 minut.
    Polewa
    ¼ szkl.wody
    ½ kostki margaryny
    ½ szkl. cukru
    3 łyżki kakao
    Polewę gotować 10 min.
Wystaw ocenę:

4.41 (225 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Mazurek

Mazurek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na spód rozsmarować powidła, na to masa ,przykryć drugim ciastem i na to polewa, posypać migdałami , lub wiórkami kokosowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować