MAZUREK

  • wyświetlono: 2699 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Mazurek to tradycyjne ciasto na Wielkanoc. Na delikatnym i kruchym spodzie, przełożony powidłami masą z kaszy manny. Podaję przepis na mój ulubiony Mazurek, który piecze moja Mama.

20191022_130807
  • 20 porcje
  • 60min
  • Średni

Składniki

spód
2 jajka
½ kg mąki
3 łyżki miodu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
¾ szkl. cukru
¾ kostki margaryny
1 słoiczek powideł
Wszystko wymieszać razem i dobrze wyrobić. Podzielić na 2 części i piec ok 15 min. Na złoty kolor w temp 180 stopni C.
Masa
½ l mleka
3 łyżki manny
¾ kostki margaryny
1 zapach
¾ szkl. cukru
Masę gotować 10 minut.
Polewa
¼ szkl.wody
½ kostki margaryny
½ szkl. cukru
3 łyżki kakao
Polewę gotować 10 min.

Sposób przygotowania przepisu:

MAZUREK

  • 1. Na spód rozsmarować powidła, na to masa ,przykryć drugim ciastem i na to polewa, posypać migdałami , lub wiórkami kokosowymi.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Wielkanocciasto z masąciasto przekładanemiodowe ciastomazurek

Komentarze

Podobne przepisy

Mazurek

Dodane przez: zuzanna31

Mazurek śmietankowy

Mazurek z pomadą śmietankowo-czekoladową

Mazurek bakaliowy

Dodane przez: Megg

Mazurek bakaliowy

Mazurek bakaliowy idealny na świąteczny...

Mazurek kajmakowy

Dodane przez: Ola1984

Mazurek kajmakowy

Nie ma świąt bez mazurka. Mój jest...

Tarta Lion

Dodane przez: Honorata Kielczyk

Mazurek Lion

Mazurek Lion to świetne połączenie...

Mazurek wielkanocny

Dodane przez: Krystyna32

Mazurek wielkanocny

Prosty do przygotowania i pyszny...

mazurek

Dodane przez: klementynka

mazurek ajerkoniakowy

Prosty, bo taki z założeniu ma...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE