Mazurek to tradycyjne ciasto na Wielkanoc. Na delikatnym i kruchym spodzie, przełożony powidłami masą z kaszy manny.
Podaję przepis na mój ulubiony Mazurek, który piecze moja Mama.
60 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
spód
2 jajka
½ kg mąki
3 łyżki miodu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
¾ szkl. cukru
¾ kostki margaryny
1 słoiczek powideł
Wszystko wymieszać razem i dobrze wyrobić. Podzielić na 2 części i piec ok 15 min. Na złoty kolor w temp 180 stopni C.
Masa
½ l mleka
3 łyżki manny
¾ kostki margaryny
1 zapach
¾ szkl. cukru
Masę gotować 10 minut.
Polewa
¼ szkl.wody
½ kostki margaryny
½ szkl. cukru
3 łyżki kakao
Polewę gotować 10 min.
Komentarze