Mazurek królewski. na kruchym cieście z bakaliami.

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kruche ciasto z bakaliami i czekoladą.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 40 dag mąki pszennej
    35 dag masła
    10 dag cukru pudru
    10 dag obranych, zmielonych orzechów
    4 żółtka z jaj ugotowanych na twardo
    1 surowe żółtko
    aromat waniliowym
    szczypta soli
    Do dekoracji:
    150 ml powideł
    1 tabliczka czekolady
    1 szklanka konfitur wiśniowych
    15 szt. orzechów włoskich
    garść rodzynków
    1 żółtko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Mazurek

Mazurek królewski. na kruchym cieście z bakaliami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z cukrem na puch dodać przetarte przez sitko żółtka i resztę składników. Zagnieść ciasto i zostawić na godzinę w chłodnym miejscu.
    Dno i boki blaszki (40x25 cm) wysmarować masłem i oprószyć mąką.
    2/3 ciasta rozwałkować na grubość 1 do 2 cm i ułożyć na dnie blaszki. Na ciasto rozsmarować powidła.
    Z pozostałego ciasta utoczyć wałeczki grubości ołówka i ułożyć z nich kratkę na powidłach. Posmarować rozmąconym żółtkiem i upiec w nagrzanym do 180°C piekarniku na złoty kolor (ok. 30 min).
    Gdy ciasto wystygnie, w kratki nałożyć osączoną konfiturę, bakalie i roztopioną na parze czekoladę.

Porady

Do dekoracji można użyć innych ulubionych bakalii. Ciasto smakuje dobrze dopiero na drugi dzień.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka pszenna Żółtko Bakalie Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować