Mazurek królewski. na kruchym cieście z bakaliami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło utrzeć z cukrem na puch dodać przetarte przez sitko żółtka i resztę składników. Zagnieść ciasto i zostawić na godzinę w chłodnym miejscu.
Dno i boki blaszki (40x25 cm) wysmarować masłem i oprószyć mąką.
2/3 ciasta rozwałkować na grubość 1 do 2 cm i ułożyć na dnie blaszki. Na ciasto rozsmarować powidła.
Z pozostałego ciasta utoczyć wałeczki grubości ołówka i ułożyć z nich kratkę na powidłach. Posmarować rozmąconym żółtkiem i upiec w nagrzanym do 180°C piekarniku na złoty kolor (ok. 30 min).
Gdy ciasto wystygnie, w kratki nałożyć osączoną konfiturę, bakalie i roztopioną na parze czekoladę.
Porady
Do dekoracji można użyć innych ulubionych bakalii. Ciasto smakuje dobrze dopiero na drugi dzień.
Komentarze