Makowiec z bezą na kruchym cieście

  • wyświetlono: 4041 |
  • dodany do książki kucharskiej: 9 |
  • polecenia: 0

Jeśli lubicie makowiec, koniecznie musicie wypróbować ten przepis. Spód z kruchego ciasta, dodatek marcepanu oraz bezowej pierzynki sprawie że smak jest złożony i bogaty a ciasto po prostu przepyszne. Gorąco polecam!

Kloruś
  • 12 porcje
  • 110min
  • Łatwy

Składniki

kruche ciasto:
100 g mąki pszennej
poł łyżeczki proszku do pieczenia
65 g masła
20 g drobnego cukru do wypieków

Masa makowa:
200 g maku
1 jajko L
30 g masła
25 g drobnego cukru
55 g płynnego miodu
¼ szklanki rodzynek
¼ szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
¼ szklanki orzechów włoskich
200g masy marcepanowej

Beza:
4 białka
szczypta soli
200 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:
2/3 szklanki orzechów włoskich

Sposób przygotowania przepisu:

Makowiec z bezą na kruchym cieście

  • 1. Kruche ciasto:
    Wszystkie składniki na spód szybko zagnieść do połączenia składników. Tortownice o średnicy 24cm wyścielić papierem do pieczenia i wylepić ciastem. Podpiec w temperaturze 180ºC przez 15 minut.

    Masa makowa:
    Mak gotować w wodzie przez około 20 minut, odcisnąć z nadmiaru wody i wystudzić. Dwukrotnie zmielić.
    Zmiksować masło z cukrem i miodem do uzyskania jednolitej masy. Dodać żółtko i kontynuować miksowanie do połączenia. Dodać wcześniej przygotowany mak oraz bakalie: rodzynki, skórkę pomarańczową i grubo posiekane orzechy włoskie. Masę marcepanowa pokroić w mała kostkę i wymieszać z masą makową. Białko ubić na sztywną pianę i wymieszać delikatnie z masą makową do połączeni składników.
    Masę makowa wyłożyć równomiernie na podpieczony kruchy spód.

    Beza:
    W misie miksera ubić białko razem z szczypta soli. Gdy białko będzie sztywne dodawać powoli, partiami drobny cukier do uzyskania gęstej, błyszczącej masy bezowej. Dodać przesianą mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać.

    Na masę makową wyłożyć bezę, na nią wysypać posiekane orzechy.
    Piec w temperaturze 140ºC przez około 1 godzinę do momentu aż wierzch bezy lekko popęka.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

makWigiliamakowiecciasto makoweboże narodzenieciasta świąteczneciasto z makiemciasta wigilijnemakowiec na kruchym cieściemakowiec z beząciasta bożonarodzeniowe

Komentarze

Podobne przepisy

Kruche ciasto z rabarbarem i beza

Dodane przez: Klaudia0318

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą

Rabarbar uwielbiam , czekam na...

kruche ciasto z agrestem i bezą

Dodane przez: capri

kruche ciasto z agrestem i bezą

Pyszne połączenie kwaskowatego...

image-0ae6c8o

Dodane przez: Słodkamuffinka

Kruche ciasto z śliwkami i bezą budyniową

No to czas na śliwki;) Kolejne...

Pleśniak

Dodane przez: nataliaa92

Ciasto kruche z dżemem i bezą... tzw. "Pleśniak"

Ciasto nadaje się na każdą okazję,...

makowiec na kruchym spodzie

Dodane przez: agaskoda

Makowiec na kruchym spodzie

Znakomity makowiec na kruchym spodzie,...

KRUCHE CIASTO Z GRUSZKAMI I BEZĄ

Dodane przez: Kuchnia MagdaLeny

KRUCHE CIASTO Z GRUSZKAMI I BEZĄ

Jest to bardzo dobrze znane i lubiane...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE