Mazurek z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Składniki na ciasto posiekać nożem i zagnieść ciasto.
Zawiną je w folię przezroczystą i chłodzić ok. 30 minut w lodówce.
Następnie rozwałkować na cienki placek do formy o wymiarach 21x36 cm
2.Masa bakaliowa:
Żółtka utrzeć z połową cukru na puszysty krem. Białka ubić na sztywną pianę powoli dodając dodając pozostały cukier.
Rodzynki, żurawinę i migdały sparzyć, odstawić na kilka minut, dobrze odsączyć i grubo posiekać.
Mąkę wymieszać z bakaliami, wsypać do masy żółtkowej i ponownie wymieszać. Porcjami dodawać ubite białka. Masę bakaliową rozłożyć na cieście.
Mazurek piec 25-30 minut w temperaturze 180 stopni C.
3.Lukier:
Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny na gładki lukier.
Posmarować nim mazurek i odstawić do zastygnięcia.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać mleko i udekorować mazurek.
Komentarze