MAZUREK Z BAKALIAMI

4.45 (203 ocen)

  • 2 godz.

Ten pyszny mazurek to idealna propozycja na Wielkanoc

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    20 dag mąki
    10 dag masła
    5 łyżek cukru pudru
    2 żółtka

    Masa bakaliowa:
    3 żółtka
    2 białka
    1 szklanka cukru
    1/2 szklanki mąki
    2 szklanki rodzynek
    1 szklanka żurawiny
    1 szklanka migdałów

    Lukier:
    1 szklanka cukru pudru
    4 łyżki soku z cytryny

    pół tabliczki czekolady gorzkiej
    1 łyżka mleka
Wystaw ocenę:

4.45 (203 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Mazurek Desery

Mazurek z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Składniki na ciasto posiekać nożem i zagnieść ciasto.
    Zawiną je w folię przezroczystą i chłodzić ok. 30 minut w lodówce.
    Następnie rozwałkować na cienki placek do formy o wymiarach 21x36 cm
  • 2. Masa bakaliowa:
    Żółtka utrzeć z połową cukru na puszysty krem. Białka ubić na sztywną pianę powoli dodając dodając pozostały cukier.
    Rodzynki, żurawinę i migdały sparzyć, odstawić na kilka minut, dobrze odsączyć i grubo posiekać.
    Mąkę wymieszać z bakaliami, wsypać do masy żółtkowej i ponownie wymieszać. Porcjami dodawać ubite białka. Masę bakaliową rozłożyć na cieście.
    Mazurek piec 25-30 minut w temperaturze 180 stopni C.
  • 3. Lukier:
    Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny na gładki lukier.
    Posmarować nim mazurek i odstawić do zastygnięcia.
    Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać mleko i udekorować mazurek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować