Kotlety jajeczne

4.5 (177 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Jest to znakomite, niedrogie danie obiadowe. Według mnie najlepiej smakuje z sosem pieczarkowym i ziemniakami. Doskonale jako dodatek pasuje także marchewka, fasolka szparagowa oraz dowolna surówka.

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • 7 jaj,
    3 łyżki bułki tartej,
    1 łyżka mleka,
    3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
    sól i pieprz do smaku,

    Dodatkowo
    olej do smażenia,
    bułka tarta do obtoczenia kotletów.
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Kotlety jajeczne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka umyć, 6 ugotować na twardo, włożyć do zimnej wody, obrać ze skorupek i drobno posiekać lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  • 2. Do przygotowanych jajek dodać 3 łyżki bułki tartej, wymieszać. Następnie dodać surowe jajko, łyżkę mleka, zieleninę oraz sól i pieprz. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki.
  • 3. Z przygotowanej masy formować owalne kotlety, obtaczając je w bułce tartej.
    Na patelni rozgrzać olej, smażyć kotlety rumieniąc z obu stron.

Porady

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Mleko Natka pietruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Jeśli posmakował Wam ten przepis, zobaczcie też inne przepisy na dania z jajek. 

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować