Kotlety jajeczne z pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Proste, świetne kotlety bez mięsa. Możemy je jeść na ciepło z ziemniakami czy ryżem lub na zimno z bułką. Obie propozycje wydają się być wyśmienite, zwłaszcza, że kotlety na ciepło są pulchne i soczyste, a z pieczywem stanowią duet doskonały.

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 jajek ugotowanych na twardo
    1 jajko surowe
    250 g pieczarek
    4-5 łyżek bułki tartej
    10 dkg żółtego sera
    1 cebula
    sól, pieprz do smaku
    garść posiekanej pietruszki
    olej lub masło klarowane do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kotlety jajeczne

Kotlety jajeczne z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • o 1. Pięć jajek obieramy i rozdrabniamy na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu, smażymy na nim na szklisto cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Do zeszklonej cebuli dodajemy pieczarki utarte tak jak jajka.
  • k 2. Przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy około 5 minut. Przestudzone pieczarki łączymy z jajkami gotowanymi, jajkiem surowym, posiekaną pietruszką i bułką tartą. Trzemy drobno ser i dodajemy do masy. Masę ewentualnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem i wyrabiamy krótko, aż będzie zwarta i będzie można formować kotlety.
  • o 3. Na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz, kotlety jajeczne obtaczamy w bułce tartej i obsmażamy z obu stron na rumiano.
    Kotlety jajeczno -pieczarkowe gotowe!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka kurze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować