Kostka piernikowa z kremem budyniowym

4.83 (6 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Moja dzisiejsza propozycja to pyszna kostka piernikowa z kremem budyniowym. Efektowny deser na zakończenie wyjątkowego wieczoru. Jest w tym zarówno prostota, jak i smak. Samo ciasto jest szybkie do wykonania. Aromat przypraw piernikowych w sposób łagodny łączy się z kremem budyniowym. Moim zdaniem taka kostka sprawdzi się na różnych uroczystościach.

  • 2 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto piernikowe
    400 g mąki pszennej
    200 g miodu
    200 g cukru
    120 g masła
    50 g przyprawy do piernika
    30 g kakao
    10 g proszku do pieczenia
    5 g sody
    krem budyniowy
    500 ml mleka
    200 g masła
    150 g cukru
    120 g budyniu waniliowego
    30 g mąki ziemniaczanej
    2 żółtka
Wystaw ocenę:

4.83 (6 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Ciasto z kremem

Kostka piernikowa z kremem budyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto piernikowe: Masło rozpuszczam i studzę. Jajka ubijam wraz z cukrem na puch. Dodaję miód i rozpuszczone masło. Miksuję. Dodaję mąkę, kakao, przyprawę do piernika, sodę i proszek do pieczenia. Miksuję. Całość piekę w kwadratowej formie do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia przez około 65 minut w 180 stopniach. Studzę. Dzielę na trzy części.
    Krem budyniowy: 250 ml mleka zagotowuję z cukrem. W pozostałym rozpuszczam mąkę, budynie i żółtka. Dodaję do gotującego się mleka. Mieszam do momentu powstania gęstego budyniu. Studzę. Miękkie masło ubijam na puch. Dodaję zimny budyń. Miksuję na krem.
    Ciasto przekładam kremem budyniowym. Dowolnie dekoruję. Chłodzę w lodówce przez dwie godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować