Ciasto katarzynka-z pierniczkami i kremem- idealne na święta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na początek polecam zrobić bazę kremu
Do garnka wlewamy 1200ml mleka, dodajemy 3 budynie, cukier, mąkę pszenną i ziemniaczaną, wszystko mieszamy trzepaczką i gotujemy do zgęstnienia-mieszając by się nie przypaliło.
Powstały budyń studzimy.
BISZKOPT
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier wciąż miksując. Miksujemy do uzyskania gładkiej, błyszczącej piany. Dodajemy żółtka-miksujemy.
Następnie dodajemy mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao.
Wszystko miksujemy na najniższych obrotach do połączenia
Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy około 20 minut w temp 180 stopni grzanie góra-dół bez termoobiegu. Wsadzamy do już nagrzanego piekarnika. Upieczony biszkopt kroimy na dwa spody, studzimy.
KREM
Do miski dajemy 300g miękkiego masła ubijamy je i dodajemy stopniowo ostudzony budyń. Masło i budyń musza być w temp pokojowej.
Następnie dodajemy cappuccino i miksujemy. ***kawy nie trzeba dodawać, można pominąć
SKŁADANIE CIASTA
Pierwszy blat biszkoptu smarujemy dżemem porzeczkowym lub powidłami.
Układamy na nim pierniczki.
Ja użyłam miękkich, nadziewanych, w czekoladzie.
Na pierniczki dajemy krem, zostawiając trochę do posmarowania góry ciasta.
Wyrównujemy i przykrywamy drugim spodem.
Smarujemy resztą kremu i posypujemy czekoladą.
Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na cała noc by pierniki zmiękły.
Komentarze