Ciasto Katarzynka-z pierniczkami i kremem- idealne na święta

4.42 (213 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jest to ciasto z kremem i dodatkiem pierniczków. Pyszne, kremowe, idealne na święta.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • *proporcje na dużą blaszkę ok 25x35cm



    KAKAOWY BISZKOPT

    -6 jajek

    -3/4 szkl mąki pszennej tortowej

    -2 łyżki mąki ziemniaczanej

    -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    -0,5 szkl cukru

    -2 płaskie łyżki kakao



    KREM

    -1200ml mleka

    -3 budynie śmietankowe bez cukru po 40g

    -3/4 szkl cukru

    -1 łyżka mąki ziemniaczanej

    -1 łyżka mąki pszennej tortowej

    -4-5 łyżek kawy cappuccino

    -300g masła w temp pokojowej



    DODATKOWO

    -ok 500g dowolnych pierniczków w czekoladzie

    -dżem porzeczkowy

    -pół tabliczki czekolady deserowej do posypania ciasta
Wystaw ocenę:

4.42 (213 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Ciasto z kremem Ciasto

Ciasto katarzynka-z pierniczkami i kremem- idealne na święta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początek polecam zrobić bazę kremu

    Do garnka wlewamy 1200ml mleka, dodajemy 3 budynie, cukier, mąkę pszenną i ziemniaczaną, wszystko mieszamy trzepaczką i gotujemy do zgęstnienia-mieszając by się nie przypaliło.

    Powstały budyń studzimy.

    BISZKOPT

    Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier wciąż miksując. Miksujemy do uzyskania gładkiej, błyszczącej piany. Dodajemy żółtka-miksujemy.

    Następnie dodajemy mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao.

    Wszystko miksujemy na najniższych obrotach do połączenia


    Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy około 20 minut w temp 180 stopni grzanie góra-dół bez termoobiegu. Wsadzamy do już nagrzanego piekarnika. Upieczony biszkopt kroimy na dwa spody, studzimy.

    KREM

    Do miski dajemy 300g miękkiego masła ubijamy je i dodajemy stopniowo ostudzony budyń. Masło i budyń musza być w temp pokojowej.

    Następnie dodajemy cappuccino i miksujemy. ***kawy nie trzeba dodawać, można pominąć

    SKŁADANIE CIASTA

    Pierwszy blat biszkoptu smarujemy dżemem porzeczkowym lub powidłami.

    Układamy na nim pierniczki.
    Ja użyłam miękkich, nadziewanych, w czekoladzie.

    Na pierniczki dajemy krem, zostawiając trochę do posmarowania góry ciasta.
    Wyrównujemy i przykrywamy drugim spodem.

    Smarujemy resztą kremu i posypujemy czekoladą.
    Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na cała noc by pierniki zmiękły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować