Kostka piernikowa

4.51 (156 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto łatwe do zrobienia. Takie kostki zawsze cieszą się powodzeniem wśród gości. Ładnie wyglądają i dobrze smakują. Śliwki namoczone w rumie podkręcają smak, a także kawa zbożowa.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 100 g masła
    2 łyżki miodu
    200 g cukru
    szklanka mleka
    3 jajka
    250 g mąki pszennej
    3 łyżki kakao
    3 torebki kawy zbożowej
    2 łyżki przyprawy do piernika
    1,5 łyżeczki sody
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    słoik powideł
    16 suszonych śliwek
    rum do namoczenia śliwek ok. 50 ml

    150 g masła
    3 łyżki cukru
    3 łyżki wody
    3 łyżki kakao
Wystaw ocenę:

4.51 (156 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Desery

Kostka piernikowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku, na małym ogniu rozpuścić masło z miodem i cukrem. Zdjąć z ognia.
    Dodać mleko. Połączyć razem. Następnie dodać jajka i też połączyć już za pomocą miksera. Dodać wymieszane sypkie składniki tj. mąkę, kakao, kawę, przyprawę do piernika, sodę, proszek do pieczenia. Przy pomocy miksera połączyć składniki.
    Ciasto wylać do formy ( 25 x25 cm ) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45min, a najlepiej do suchego patyczka.
    Wystudzić. Przekroić na dwa placki. Spodni placek posmarować powidłami i docisnąć górny placek. Następnie cisto pokroić w kostki.
    Śliwki namoczyć w rumie.
    Polewa - masło rozpuści w rondelku z cukrem, woda i kakao. Podgrzewać i mieszać, aż powstanie błyszcząca masa.
    Każdą kostkę polać masą kakaową. Śliwki maczać w masie i układać na kostkach.
    Smacznego.

Porady

Dla dzieci - śliwki namoczyć w wodzie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować