Ciasto łatwe do zrobienia. Takie kostki zawsze cieszą się powodzeniem wśród gości. Ładnie wyglądają i dobrze smakują. Śliwki namoczone w rumie podkręcają smak, a także kawa zbożowa.
1 godz. 20 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
100 g masła
2 łyżki miodu
200 g cukru
szklanka mleka
3 jajka
250 g mąki pszennej
3 łyżki kakao
3 torebki kawy zbożowej
2 łyżki przyprawy do piernika
1,5 łyżeczki sody
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
słoik powideł
16 suszonych śliwek
rum do namoczenia śliwek ok. 50 ml
150 g masła
3 łyżki cukru
3 łyżki wody
3 łyżki kakao
Kostka piernikowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku, na małym ogniu rozpuścić masło z miodem i cukrem. Zdjąć z ognia.
Dodać mleko. Połączyć razem. Następnie dodać jajka i też połączyć już za pomocą miksera. Dodać wymieszane sypkie składniki tj. mąkę, kakao, kawę, przyprawę do piernika, sodę, proszek do pieczenia. Przy pomocy miksera połączyć składniki.
Ciasto wylać do formy ( 25 x25 cm ) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45min, a najlepiej do suchego patyczka.
Wystudzić. Przekroić na dwa placki. Spodni placek posmarować powidłami i docisnąć górny placek. Następnie cisto pokroić w kostki.
Śliwki namoczyć w rumie.
Polewa - masło rozpuści w rondelku z cukrem, woda i kakao. Podgrzewać i mieszać, aż powstanie błyszcząca masa.
Każdą kostkę polać masą kakaową. Śliwki maczać w masie i układać na kostkach.
Smacznego.
Komentarze