Biszkopt z truskawkami i kremem budyniowym

  • wyświetlono: 9118 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Biszkopt z truskawkami tutaj w wersji z kremem budyniowym. Całość jest idealna na letni deser i bardzo prosta w przygotowaniu. Truskawki, biszkopt oraz krem budyniowy to murowany hit letnich przyjęć, spotkań i innych okazji rodzinnych, ale również pyszny deser na lato.

  • 10 porcje
  • 40min
  • Łatwy

Składniki

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

5 jajek, temp. pokojowa
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka oleju
szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:

1 l mleka
3 budynie śmietankowe, proszek (40g)
5 łyżek cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
250 g masła, temp. pokojowa

DODATKOWO:

2 galaretki truskawkowe
800 ml gorącej wody
1/2 kg truskawek, świeżych

Sposób przygotowania przepisu:

Biszkopt z truskawkami i kremem budyniowym

  • 1. Mąki przesiewamy do miseczki. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy razem z solą na sztywna pianę. Pod koniec miksowania dodajemy powoli cukier i miksujemy jeszcze przez 1-2 min. Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku oraz olej. Za pomocą dużej łyżki np. drewnianej lub szpatułki w kilku porcjach dodajemy mąki i bardzo delikatnie łączymy, aby piana jak najmniej opadła. Formę o wym. 25×35 cm smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i wyrównujemy. Pieczemy w temp. 170 C przez około 25-30 min. do tzw. suchego patyczka. Zostawiamy do wystudzenia i oddzielamy biszkopt od papieru. Biszkopt kroimy na dwie równe części.Pierwszy blat wkładamy na dno blachy i go nasączamy.

    2.Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. Zostawiamy do wystudzenia i wkładamy do lodówki, aż będzie tężejąca.
    W 150 ml mleka rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy. Resztę mleka zagotowujemy z cukrami. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając wlewamy rozpuszczony proszek budyniowy. Ponownie przekładamy na niewielki ogień i cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Budyń powinien być dosyć mocno gęsty. Gotowy owijamy folią i zostawiamy, aż do całkowitego wystudzenia.
    Miękkie masło chwilę miksujemy i dodajemy stopniowo po łyżce budyniu.

    3.Gotowy krem przekładamy na biszkopt (można lekko nasączyć).Na krem kładziemy drugi biszkoptowy blat. Układamy na wierzch plasterki truskawek lub połówki i wykładamy tężejącą galaretkę. Wkładamy do lodówki na min. kilka godzin lub całą noc.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

galaretkaTruskawkibiszkopturodzinybudyńmlekociasto z owocamimasłoimprezaimieninyciasto z kremem

Komentarze

Podobne przepisy

xxx

Dodane przez: capri

biszkopt z kremem karpatkowym i owocami

Wspaniałe i proste połączenie smaków,...

Ciasto z masą cytrynową

Dodane przez: czekoladka

Ciasto z masą cytrynową i kremem budyniowym

Delikatny biszkopt połączony ze...

Makowe ciasto z jabłkami i kremem budyniowym

Dodane przez: juchab

Makowe ciasto z jabłkami i kremem budyniowym

Wiadomo, że połączenie maku i jabłek...

Ciasto biszkoptowe z jabłkami i kremem budyniowym

Dodane przez: bienpyt

Ciasto biszkoptowe z jabłkami i kremem budyniowym

Ciemny biszkopt, krem z jabłek...

Ciasto z jabłkami i budyniowym kremem

Dodane przez: AnetaJ

Ciasto z jabłkami i budyniowym kremem

To proste, jasno-ciemne, ucierane...

Tort.

Dodane przez: BABECZKA 35

Tort biszkoptowy z kremem budyniowym i ananasem

Ten tort jest bardzo pyszny. Idealnie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE