Biszkopt z truskawkami i kremem budyniowym

4.45 (164 ocen)

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Biszkopt z truskawkami tutaj w wersji z kremem budyniowym. Całość jest idealna na letni deser i bardzo prosta w przygotowaniu. Truskawki, biszkopt oraz krem budyniowy to murowany hit letnich przyjęć, spotkań i innych okazji rodzinnych, ale również pyszny deser na lato.

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

    5 jajek, temp. pokojowa
    3/4 szklanki cukru
    1/2 szklanki mąki tortowej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka oleju
    szczypta soli

    SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:

    1 l mleka
    3 budynie śmietankowe, proszek (40g)
    5 łyżek cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    250 g masła, temp. pokojowa

    DODATKOWO:

    2 galaretki truskawkowe
    800 ml gorącej wody
    1/2 kg truskawek, świeżych
Wystaw ocenę:

4.45 (164 ocen)

Biszkopt z truskawkami i kremem budyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąki przesiewamy do miseczki. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy razem z solą na sztywna pianę. Pod koniec miksowania dodajemy powoli cukier i miksujemy jeszcze przez 1-2 min. Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku oraz olej. Za pomocą dużej łyżki np. drewnianej lub szpatułki w kilku porcjach dodajemy mąki i bardzo delikatnie łączymy, aby piana jak najmniej opadła. Formę o wym. 25×35 cm smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i wyrównujemy. Pieczemy w temp. 170 C przez około 25-30 min. do tzw. suchego patyczka. Zostawiamy do wystudzenia i oddzielamy biszkopt od papieru. Biszkopt kroimy na dwie równe części.Pierwszy blat wkładamy na dno blachy i go nasączamy.

    2.Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. Zostawiamy do wystudzenia i wkładamy do lodówki, aż będzie tężejąca.
    W 150 ml mleka rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy. Resztę mleka zagotowujemy z cukrami. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając wlewamy rozpuszczony proszek budyniowy. Ponownie przekładamy na niewielki ogień i cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Budyń powinien być dosyć mocno gęsty. Gotowy owijamy folią i zostawiamy, aż do całkowitego wystudzenia.
    Miękkie masło chwilę miksujemy i dodajemy stopniowo po łyżce budyniu.

    3.Gotowy krem przekładamy na biszkopt (można lekko nasączyć).Na krem kładziemy drugi biszkoptowy blat. Układamy na wierzch plasterki truskawek lub połówki i wykładamy tężejącą galaretkę. Wkładamy do lodówki na min. kilka godzin lub całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Urodziny Imieniny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować