Sezon na jagody się zaczyna więc proponuję na letni sezonowy obiad pyszne kopytka ziemniaczane z jagodami, robi się je bardzo szybko i z jagodami rozpływają się w buzi. Idealny letni deser dla dzieci.
15 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Kopytka:
1/2 kg ugotowanych ziemniaków
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
jajko
Kopytka ziemniaczane z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki zetrzeć na tarce na małych oczkach, dodać jajko oraz mąkę ziemniaczaną. Wyrobić jednolite i gładkie ciasto w razie gdyby się kleiło podsypać mąką i wyrobić. Z ciasta robić wałki i odcinać nożem kopytka.
2.W garnku zagotować wodę z cukrem na wrzątek wrzucić kluseczki i gotować ok 5 minut. Do miseczki przełożyć masło oraz gorące kopytka, wymieszać potrzepując miską.
3.Jagody zasypać cukrem i gotować ok 5 minut wsypać suchą żelatynę i mieszać aż się rozpuści. Kopytka polać jagodami w żelu. Smacznego.
Komentarze