Kopytka ziemniaczane z jagodami

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Sezon na jagody się zaczyna więc proponuję na letni sezonowy obiad pyszne kopytka ziemniaczane z jagodami, robi się je bardzo szybko i z jagodami rozpływają się w buzi. Idealny letni deser dla dzieci.

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Kopytka:
    1/2 kg ugotowanych ziemniaków
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    jajko

    Jagody:
    200 g jagód leśnych
    5 łyżek cukru kryształu
    łyżeczka żelatyny

    Dodatkowo:
    2 łyżki masła
    2 łyżeczki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Kluski Kopytka

Kopytka ziemniaczane z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kopytka 1. Ziemniaki zetrzeć na tarce na małych oczkach, dodać jajko oraz mąkę ziemniaczaną. Wyrobić jednolite i gładkie ciasto w razie gdyby się kleiło podsypać mąką i wyrobić. Z ciasta robić wałki i odcinać nożem kopytka.
  • 2. W garnku zagotować wodę z cukrem na wrzątek wrzucić kluseczki i gotować ok 5 minut. Do miseczki przełożyć masło oraz gorące kopytka, wymieszać potrzepując miską.
  • 3. Jagody zasypać cukrem i gotować ok 5 minut wsypać suchą żelatynę i mieszać aż się rozpuści. Kopytka polać jagodami w żelu. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować