Kopytka z bułką tartą na słodko

4.93 (211 ocen)

  • 60 min

Mięciutkie kopytka w wersji na słodko.

  • 60 min

Składniki:

  • Ziemniaki 1 kg,
    półtora szklanki mąki pszennej,
    1 łyż.mąki ziemniaczanej,
    2 jajka.
    DODATKOWO:pół kostki masła,bułka tarta,cukier.
Wystaw ocenę:

4.93 (211 ocen)

Zobacz również:

Desery Kopytka Dania główne

Kopytka z bułką tartą na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1d8cter 1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie i kiedy wystygną ,przepuszczamy przez maszynkę,dodajemy wszystkie składniki i wyrabiamy na gładkie ciasto. Jeśli nam się klei ,podsypujemy odrobinę mąki.
    Następnie ciasto podzielić na 3 równe porcje i robimy z nich wałeczki .
    Kroimy ukośnie na małe porcje.
    Wrzucamy na osoloną gotującą się wodę , po wypłynięciu na wierzch gotować 2-3 min.

    Roztopić masło dodać bułkę tartą , podsmażać 5 min.
    Polać kopytka, posypać cukrem według uznania.Można kopytka podsmażyć w bułce ,będą smaczniejsze.

Porady

Można podawać z sosem grzybowym lub gulaszem .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować