Kopytka leniwe

  • wyświetlono: 7515 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Leniwe kopytka w przygotowaniu są tak samo banalne i proste jak normalne - z tą różnicą, że tu dodajemy też twaróg. W mojej wersji kluski leniwe są na słodko (polane rozpuszczonym w kąpieli wodnej masłem i oprószone brązowym cukrem), ale nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować je bardziej słone i mocno pieprzne. Takie kopytka leniwe będą równie doskonałe! A takie leniwe kluski można omaścić też podsmażoną cebulką czy boczkiem - co kto lubi. Oto sprawdzony przepis na kluski leniwe.

MałaMi
  • 1 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

Przepis na leniwe:
500 g ugotowanych, tłuczonych ziemniaków
250 g twarogu półtłustego
2 jajka
1 i 2/3 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
1 łyżka oleju
sól

Do podania:
roztopione w kąpieli wodnej masło
brązowy cukier do oprószenia

Sposób przygotowania przepisu:

Kopytka leniwe

  • 1. Kluski leniwe - przepis:

    Ugotowane, przestudzone ziemniaki na kluski leniwe jeszcze raz dokładnie ugniatamy tłuczkiem, aby pozbyć się wszelkich grudek, dokładamy twaróg i razem ugniatamy. Dla uzyskania idealnie jednolitej masy (bez choćby mini grudek) na kopytka leniwe polecam przepuścić razem przez maszynkę do mielenia mięsa. Ja tego nie robię, by oszczędzić trochę czasu.
  • 2. Następnie wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli, wsypujemy mąkę (*ilość mąki może się nieznacznie różnić choćby ze względu na jej typ lub wielkość jajek) i wyrabiamy masę. Ciasto na kluski leniwe z serem powinno być klejące, ale odchodzić od rąk. Jeśli klei się zbyt mocno dodajemy jeszcze trochę mąki, ale nie za dużo. Blat lub stolnicę oprószamy mąką, nabieramy porcję ciasta i formujemy wałek, spłaszczamy go lekko i tniemy na kształt rombów. Następnie kluski leniwe układamy na oprószonej mąką desce/stolnicy. Ja do cięcia użyłam noża do pizzy z pofalowanym rantem, a wzorek odcisnęłam foremką do ciastek, ale można też nie robić go wcale lub użyć zwykłego widelca (też kilka takich zrobiłam).
  • 3. Leniwe kopytka wrzucamy na osolony wrzątek z łyżką oleju (aby się nie sklejały). Następnie mieszamy, by nie przywarły do dna i gotujemy około 2 minuty od wypłynięcia na wierzch. Potem łyżką cedzakową wyjmujemy wprost do miski z lodowatą wodą, a gdy tylko opadną wyławiamy na talerz lub durszlak za pomocą łyżki cedzkowej. Takie hartowanie zapobiega ich sklejaniu na talerzu.
    Gotowe pierogi leniwe z serem polewamy masłem rozpuszczonym w kąpieli wodnej i oprószamy delikatnie brązowym cukrem (lub białym).

Kluski leniwe to świetny posiłek na piątkowy obiad lub słodki podwieczorek. Można podkreślić wyjątkowy charakter spotkania poprzez użycie porcelanowej zastawy stołowej. Wtedy nawet proste danie takie jak kluski leniwe będzie miało odświętny charakter. 

Porady

Kluski leniwe doskonale smakują także odsmażone na patelni.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

twarógziemniakikopytkadla dzieciobiadz seremleniwez twarogiemkopytka leniwe

Komentarze

Podobne przepisy

Leniwe

Dodane przez: Bilcia

Leniwe

Wspomnienie dzieciństwa a zarazem...

Kopytka

Dodane przez: Agiatis

Kopytka

Jest to danie niezwykle łatwe i...

Kopytka

Dodane przez: rzelkazag

Kopytka

Kopytka są jednymi z ulubionych...

image-0negxuf

Dodane przez: SłodkiZapachMalin

kopytka

Pyszne i domowe kopytka! smak dzieciństwa...

kopytka

Dodane przez: justi2401

Kopytka

Mój przepis na idealne i rozpływające...

Kopytka

Dodane przez: Ostra Na Słodko

Kopytka

Przepyszne odsmażane kopytka ,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE