Kopytka leniwe

4.97 (179 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Leniwe kopytka w przygotowaniu są tak samo banalne i proste jak normalne - z tą różnicą, że tu dodajemy też twaróg. W mojej wersji kluski leniwe są na słodko (polane rozpuszczonym w kąpieli wodnej masłem i oprószone brązowym cukrem), ale nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować je bardziej słone i mocno pieprzne. Takie kopytka leniwe będą równie doskonałe! A takie leniwe kluski można omaścić też podsmażoną cebulką czy boczkiem - co kto lubi. Oto sprawdzony przepis na kluski leniwe.

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • Przepis na leniwe:
    500 g ugotowanych, tłuczonych ziemniaków
    250 g twarogu półtłustego
    2 jajka
    1 i 2/3 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
    1 łyżka oleju
    sól

    Do podania:
    roztopione w kąpieli wodnej masło
    brązowy cukier do oprószenia
Wystaw ocenę:

4.97 (179 ocen)

Zobacz również:

Kluski Kopytka Dania główne

Kopytka leniwe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kluski leniwe - przepis:

    Ugotowane, przestudzone ziemniaki na kluski leniwe jeszcze raz dokładnie ugniatamy tłuczkiem, aby pozbyć się wszelkich grudek, dokładamy twaróg i razem ugniatamy. Dla uzyskania idealnie jednolitej masy (bez choćby mini grudek) na kopytka leniwe polecam przepuścić razem przez maszynkę do mielenia mięsa. Ja tego nie robię, by oszczędzić trochę czasu.
  • 2. Następnie wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli, wsypujemy mąkę (*ilość mąki może się nieznacznie różnić choćby ze względu na jej typ lub wielkość jajek) i wyrabiamy masę. Ciasto na kluski leniwe z serem powinno być klejące, ale odchodzić od rąk. Jeśli klei się zbyt mocno dodajemy jeszcze trochę mąki, ale nie za dużo. Blat lub stolnicę oprószamy mąką, nabieramy porcję ciasta i formujemy wałek, spłaszczamy go lekko i tniemy na kształt rombów. Następnie kluski leniwe układamy na oprószonej mąką desce/stolnicy. Ja do cięcia użyłam noża do pizzy z pofalowanym rantem, a wzorek odcisnęłam foremką do ciastek, ale można też nie robić go wcale lub użyć zwykłego widelca (też kilka takich zrobiłam).
  • 3. Leniwe kopytka wrzucamy na osolony wrzątek z łyżką oleju (aby się nie sklejały). Następnie mieszamy, by nie przywarły do dna i gotujemy około 2 minuty od wypłynięcia na wierzch. Potem łyżką cedzakową wyjmujemy wprost do miski z lodowatą wodą, a gdy tylko opadną wyławiamy na talerz lub durszlak za pomocą łyżki cedzkowej. Takie hartowanie zapobiega ich sklejaniu na talerzu.
    Gotowe pierogi leniwe z serem polewamy masłem rozpuszczonym w kąpieli wodnej i oprószamy delikatnie brązowym cukrem (lub białym).

Porady

Kluski leniwe doskonale smakują także odsmażone na patelni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg Ziemniaki Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Kluski leniwe to świetny posiłek na piątkowy obiad lub słodki podwieczorek. Można podkreślić wyjątkowy charakter spotkania poprzez użycie porcelanowej zastawy stołowej. Wtedy nawet proste danie takie jak kluski leniwe będzie miało odświętny charakter. 

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Dla dzieci Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować