Tradycyjne kopytka ziemniaczane okraszane cebulką

5 (198 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Tradycyjne polskie danie, które przechodzi z pokolenia na pokolenie i zawsze będzie przechodzić, bo to bardzo smaczne danie ,które można podać z różnymi dodatkami lub polane masłem.

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kopytka
    1 kg ugotowanych ziemniaków
    1,5 szklanki mąki
    1 jajko
    1 płaska łyżeczka soli.

    Dodatkowo masło i cebula
Wystaw ocenę:

5 (198 ocen)

Zobacz również:

Kluski Kluski leniwe Kopytka

Tradycyjne kopytka ziemniaczane okraszane cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kopytka 1. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie(można również użyć pozostałe ziemniaki z poprzedniego dnia).
  • Kopytka 2. Następnie zmielić przez maszynkę lub praskę do ziemniaków. Dodaję mąkę, jajko i sól.
  • Kopytka 3. Wyrabiamy ciasto aż do połączenia składników. Jeśli będzie się mocno kleić dodaj 1 łyżkę mąki ziemniaczanej.
  • Kopytka 4. Ciasto dzielę na porcje, formuję cienkie wałeczki typu romb podsypując mąką ,aby nie przywierały do stolnicy. Kroję po skosie na małe 3-4 cm kawałki.
  • Kopytka 5. W garnku zagotować lekko osoloną wodę i wrzucić kopytka po około 15 szt. Gotować minutę od momentu, kiedy wypłyną na powierzchnię. Wyjąć sitkiem lub cedzakiem.
  • Kopytka 6. Po odcedzeniu przekładam do miski i polewam lekko roztopionym masłem lub olejem ,aby się nie sklejały.
    Na patelni rozpuszczam masło i podsmażam obraną i posiekaną cebulkę aż do jej zeszklenia. Doprawiam lekko solą. Taką okrasą polewam półmisek z kopytkami.

Porady

Kopytka można okrasić wg.uznania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować