Kopytka z jagodami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Idealny obiad na lato – jagody, mięciutkie kluseczki i kremowa śmietanką. Taki obiad polubią nie tylko dzieci!

  • 60 min

Składniki:

  • Kopytka:
    1 kg obranych surowych ziemniaków
    1 szklanka mąki ziemniaczana
    2 szklanki mąki pszennej
    sól
    jajko

    Frużelina:
    szklanka jagód
    szklanka wody
    cukier do smaku
    2 łyżki budyniu waniliowego

    śmietanka kremówka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Kluski Kopytka Dania główne

Kopytka z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kopytka z jagodami 1. Kopytka: Ziemniaki ugotować i zmielić. W dużym garnku podzielić masę ziemniaczaną na cztery części, jedna wyciągamy a w to miejsce wsypujemy mąkę ze szczyptą soli oraz wbijamy całe jajko oraz dodajemy wyciągniętą wcześniej ¼ ziemniaków. Masę dokładnie wyrabiamy.
  • Kopytka z jagodami 2. Przekładamy na stolnicę, formujemy wałki, lekko spłaszczamy dłonią i kroimy kluseczki. Gotujemy we wrzątku z solą kilka minut od wypłynięcia (najlepiej sprawdzać).
  • Kopytka z jagodami 3. Frużelina: jagody zalewamy połową wody a w drugiej połowie rozrabiamy budyń waniliowy. Jagody dosładzamy do smaku, gdy zaczną się gotować dodajemy rozrobiony budyń i cały czas mieszamy aż mączka ziemniaczana się zetnie.
    Kluski wykładamy na talerze. Polewamy słodka śmietanką i frużeliną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Owoce Ziemniaki Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (185 ocen)

Kopytka.

4.5 (185 ocen)

Kopytka

BABECZKA 35 Najprostsze i najsmaczniejsze. 1 godz. 30 min

To może cię zainteresować