Kopytka z serem

4.44 (287 ocen)

Kopytka z serem to ekspresowe danie które nawiązuje do smaków dzieciństwa, ale jest zawsze smaczne. My lubimy kopytka z serem podane z rumienioną bułką tartą na maśle, ale można również podać z śmietaną. Kopytka z serem to dobra opcja nie tylko na obiad, ale i na deser. Są pyszne!

Składniki:

  • Kopytka z serem:
    800 g ziemniaków
    250 g twarogu półtłustego
    1,5 szklanki mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 jajko
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.44 (287 ocen)

Zobacz również:

Desery Kopytka Dania główne

Kopytka z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jak zrobić kopytka z serem:
    Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Przestudzić i razem z twarogiem przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Dodać jajko, sól, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Całość dokładnie zagnieść. Jeśli ciasto będzie się kleić dosypać mąki.
  • 2. Odrywać po kawałku i na blacie oprószonym mąką pszenną i ziemniaczaną uformować wałek. Pokroić na ukos na kawałki około 2 cm. Zagotować wodę, wrzucić kopytka. Ile gotować kopytka z serem? Po wypłynięciu gotujemy kluski około 1 minutę. Wyjąć łyżką cedzakową i polać zrumienioną bułką tartą na maśle.

    Kopytka z serem gotowe! Smacznego!

Porady

Kopytka z serem to inaczej kluski leniwe. Warto przyrządzać je zwłaszcza wtedy, kiedy zostały nam ziemniaki z obiadu. To dobra propozycja, żeby nie marnować jedzenia. Pamiętajmy tylko, że ziemniaki z obiadu nie mogą mieć dodatku masła, ponieważ wtedy trudniej nam będzie przygotować jednolitą masę o odpowiedniej konsystencji. Mając gotowe puree ziemniaczane, przepis na kopytka z serem jest jeszcze prostszy i szybszy do zrobienia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Kopytka z serem to słodka wersja popularnych klusek. W tym przepisie podawane są ze zrumienioną na maśle bułką tartą, ale opcji podania jest więcej. Przede wszystkim same kopytka możemy lekko obsmażyć na maśle, żeby zyskały więcej smaku. Najlepiej użyć do tego celu masła klarowanego. Do ciasta warto dodać na przykład cynamon, szczyptę soli czy pieprzu. Gotowe kopytka ziemniaczane z serem możemy podać z bitą śmietaną i owocami, dżemem czy konfiturą lub sosem owocowym. W każdej wersji będą smaczne. 

Kopytka z twarogiem będą lepsze w smaku, jeśli zadbamy o wysokiej jakości twaróg. Kupmy go od sprawdzonego sprzedawcy. Kopytka serowe powinny mieć wyraźny serowy smak, dlatego najlepiej wybrać twaróg półtłusty lub tłusty. Kopytka z serem najpyszniejsze są w wersji na słodko. Możemy jednak również zaserwować je na wytrawnie. Do kopytek przygotujmy okrasę z boczku i cebulki lub w wersji wege - z samej cebulki. Kluseczki można też posypać drobno pokrojoną pietruszką, szczypiorkiem lub koperkiem. Kopytka z serem to także dobra opcja do mięsnych sosów. Wbrew pozorom biały ser dobrze się z nimi komponuje. Ciekawym rozwiązaniem będzie również podanie kopytek z sosem ze szpinaku i sera feta. Kopytka z serem pasują też do sosów warzywnych.

Kopytka z serem to jeden z przysmaków naszego dzieciństwa. Pamiętamy, jak robiły go nasze babcie. Warto ten smak spróbować odtworzyć w domu. Nie napracujecie się dużo, a efekt z pewnością zadowoli nie tylko was, ale i pozostałych domowników. 

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować