Buraczki w słoiku na zimę

4.5 (198 ocen)

  • 60 min

Buraczki w słoiczkach to mój żelazny punkt w spiżarce. Dzięki nim mogę w kryzysowej sytuacji szybciutko przygotować jarzynkę do obiadu.

  • 60 min

Składniki:

  • (na 2 słoiki o pojemności 900ml)
    1,4 kg buraków
    2 łyżeczki cukru
    Sól
    3 białe cebule
    100g masła
    Czarny pieprz
    Cukier
    Ocet winny
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Buraczki w słoiku na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Buraczki do słoików na zimę 1. Buraki myjemy, obieramy i gotujemy wodzie z dodatkiem soli i dwóch łyżeczek cukru. Ścieramy na tarce o dużych oczkach lub z robocie kuchennym. W garnku roztapiamy masło i szklimy na nim posiekane w kostke celule. Dodajemy przetarte buraczki i przesmażamy razem. Dosmaczamy octem winnym, cukrem, solą i czarnym pieprzem. Układamy w wyparzonych lub wysterylizowanych słoikach. Pasteryzujemy prze 15-20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.89 (164 ocen)

Buraczki na zimę

To może cię zainteresować