Kokosowy blok czekoladowy z rodzynkami i słonecznikiem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Blok czekoladowy to klasyczny smak dzieciństwa do którego często wracam, ponieważ uwielbiam go ja i moja Rodzina. Za każdym razem przygotowuję go na różne sposoby. Dziś proponuję blok z dużą ilością wiórek kokosowych i chrupiącym słonecznikiem. Już malutki kawałeczek zaspokoi apetyt na słodycze.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -2 pełne szklanki mleka w proszku
    -3 czubate łyżki gorzkiego kakao
    -3/4 szklanki cukru
    -1/2 szklanki mleka 3,2%
    -1/2 szklanki wiórek kokosowych
    -1/2 szklanki pestek słonecznika prażonego
    -1/2 szklanki rodzynek
    -220 g masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Blok czekoladowy

Kokosowy blok czekoladowy z rodzynkami i słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Masło, cukier, mleko i kakao umieszczamy w rondelku. Podgrzewamy na bardzo wolnym ogniu ciągle mieszając, aż masło się rozpuści i wszystkie składniki się połączą, nie dopuszczamy jednak do zagotowania.
  • 2 2. W misce mieszamy dokładnie mleko w proszku z wiórkami oraz rodzynkami. Wlewamy zawartość garnka i szybko, dokładnie mieszamy całość.
  • 3 3. Mieszankę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki 25 cm. Dociskamy i wyrównujemy. Szybko posypujemy słonecznikiem i dociskamy. Blok chłodzimy minimum 3 godziny, a najlepiej całą noc w lodówce. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować