Blok czekoladowy

4 (586 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 24 godz. 40 min
  • Dla 8 osób

Przepis na blok czekoladowy z moich starych zapisków - jeszcze od koleżanki ze szkolnych lat. Kiedyś robiłam blok czekoladowy "na potęgę" - teraz dla przypomnienia smaku. Nadal jest pyszny i pomimo, że nie da się go dużo zjeść (naraz) - to w moim domu szybko znika. Blok czekoladowy jest pyszny!

  • 24 godz. 40 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Blok czekoladowy:
    250 g margaryny
    1,5 szklanki cukru (w oryginale 2 szklanki)
    1/2 szklanki wody
    1 opakowanie mleka w proszku (moja paczka miała 400 g)
    6 łyżek kakao (płaskich)
    Dodatkowo:
    250 g herbatników (w oryginale 6 paczek)
    Opcjonalnie:
    dowolne bakalie (dodałam wiórki kokosowe)
Wystaw ocenę:

4 (586 ocen)

Zobacz również:

Desery Blok czekoladowy Herbaty

Blok czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0gp7vbs 1. Blok czekoladowy:
    Herbatniki pokruszyć na na mniejsze kawałki.
  • image-1mj45dr 2. Zagotować wodę z margaryną i cukrem (powinien się rozpuścić).
  • image-09y73fj 3. Garnuszek zdjąć z ognia i wsypać mleko w proszku oraz kakao.
    Całość wymieszać (energicznie) do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • image-01f8nj3 4. Do masy dodać ciastka i wszystko ponownie dokładnie wymieszać.
    Masę przełożyć do formy (u mnie 12 x 30 cm) wyłożonej folią spożywczą/aluminiową, wyrównać i wstawić do lodówki, aby blok stężał (najlepiej na całą noc). Blok czekoladowy gotowy!

Porady

Do bloku można dodać dowolne i ulubione bakalie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Herbatniki Kakao Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować