Błyskawiczny budyniowiec bez pieczenia z krówką i powidłami

4.31 (13 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto bez pieczenia, którego przygotowanie zajmie nie więcej niż pół godziny. Z podanego przepisu wychodzi duża blacha, więc jest bardzo podzielne. Po schłodzeniu ładnie się kroi i kusząco prezentuje na stole. No i najważniejsze- smakuje na prawdę wspaniale i nie sposób poprzestać na jednym kawałku :)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -300 g krakersów solonych (u mnie bezglutenowe)
    -8 łyżeczek cukru
    -3 opakowania budyniu śmietankowego w proszku bez cukru
    -1 l mleka
    -1 czubata łyżka masła
    -1 puszka masy krówkowej
    -250 g powideł śliwkowych
Wystaw ocenę:

4.31 (13 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasta bez pieczenia

Błyskawiczny budyniowiec bez pieczenia z krówką i powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Dno blaszki 25x35 cm wykładamy jedną warstwą krakersów. Smarujemy je równomiernie powidłami i przykrywamy kolejną warstwą krakersów.
  • 2 2. Budynie dokładnie mieszamy w miseczce z 200 ml mleka. Resztę mleka zagotowujemy z dodatkiem cukru. Dodajemy masło, wlewamy budynie i ciągle mieszamy na jednolitą masę bez grudek, najlepiej trzepaczką. Gdy masa zgęstnieje, zdejmujemy z ognia. Przestudzoną masę wykładamy na krakersy.
  • 3 3. Przykrywamy ostatnią warstwą krakersów. Smarujemy je równomiernie masą krówkową (aby łatwiej się rozprowadzała, puszkę z masą można włożyć na 10 minut do wrzącej wody). Ciasto wkładamy do lodówki na minimum dwie godziny, a najlepiej całą noc. Smacznego!

Porady

Krakersy można zastąpić herbatnikami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować