Knedle z węgierkami polane masłem i kopytka okraszane wędzonym boczkiem

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Kluski ziemniaczane z owocami na słodko lub jako kopytka podane z podsmażoną wędzonką.

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • na ciasto
    500 g ziemniaków
    100 g mąki pszennej
    75 – 100 ml mąki ziemniaczanej
    1 jajko
    sól do smaku
    ponadto do knedli:
    20 sztuk węgierek
    2 łyżki masła
    1 łyżka tartej bułki
    cukier – do smaku
    do kopytek:
    ok. 10 dag wędzonego boczku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z ziemniaków

Knedle z węgierkami polane masłem i kopytka okraszane wędzonym boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • KNEDLE 1. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przestudzić i przecisnąć przez praskę. Do ziemniaków dodać obie mąki, jajko, szczyptę soli i wyrobić gładkie ciasto.
    Ciasto przedzielić na pół i z każdej zrobić wałeczek o średnicy ok. 5 cm.
    Każdy wałeczek podzielić na 10 kawałków.
  • KNEDLE 2. Węgierki umyć, przeciąć na pół i usunąć pestki.
  • KNEDLE 3. Każdy kawałek ciasta spłaszczyć dłonią na placuszek o grubości ok. 1 cm, nałożyć śliwkę, skleić ciasto i uformować zgrabną kulkę.
  • KNEDLE 4. Tak przygotowane kluski wrzucać na wrzącą osoloną wodę, gotować 4 minuty. Wykładać cedzakową łyżką na talerze.
  • KNEDLE 5. Tartą bułkę zrumienić na patelni, dodać masło i polać tym ugotowane knedle bezpośrednio przed jedzeniem. Można też posypać cukrem (do smaku).
  • KOPYTKA 6. Ciasto przygotować analogicznie jak na KNEDLE .
    Ciasto przedzielić na pół i z każdej zrobić wałeczek o średnicy ok. 2 cm.
    Każdy wałeczek spłaszczyć i krojąc na ukos, podzielić na ok. 20 kawałków.
    Tak przygotowane kopytka wrzucać na wrzącą osoloną wodę, gotować 1mintę od wypłynięcia na powierzchnię wody.
  • KOPYTKA 7. Boczek pokroić w kostkę, wysmażyć na patelni na chrupko i polać nim kopytka bezpośrednio przed podaniem

Porady

Knedle można zrobić również z innymi owocami (np. truskawki, morele) lub z powidłami, a zimą z owocami mrożonymi. Kopytka można podawać z różnymi sosami mięsnymi lub owocowymi na słodko. Z tej porcji ja zwykle robię 20 kopytek dla męża i 10 knedli dla mnie i mojej teściowej, wtedy wszyscy jemy to co lubimy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki Ziemniaki gotowane Mąka pszenna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować