Ziemniaczane kopytka polane masłem z bułką tartą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki ugotuj( bez skórek)
, ostudź, a następnie obierz i przepuść przez maszynkę. Dodaj przesianą prze zdrobne sitko mąkę pszennna oraz ziemniaczaną , jajka oraz utarty na drobnej tarce parmezan. Dopraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem, majerankiem, solą oraz pieprzem.
Ciasto wyrób. Na oprószonej mąką stolnicy uformuj z ciasta wałeczki grubości około 2 cm, spłaszcz je lekko i pokrój ukośnie na kluski. Kopytka gotuj, wrzucając partiami do osolonego wrzątku. Gdy wypłyną, wyjmij je łyżką cedzakową i dokładnie osącz.
Kopytka podawaj polane tartą bułką zarumienioną na maśle.
Porady
4 porcje porcja zawiera około 500 kcal
czas przyg: 40 minut
cena za porcje :1, 30
Komentarze