Ziemniaczane kopytka polane masłem z bułką tartą

4.5 (192 ocen)

  • 40 min

Danie z ziemniaków-szybkie i smaczne. Kopytka smakuja wysmienice same, ale moze dodac je rózwniez z surówka czy sałatk.a

  • 40 min

Składniki:


  • 1 kg ziemniaków
    1,5 SZKLANKI MAKI pszennej
    3 łyzki maki ziemniaczanej
    3 jajka
    10 dag tartego parmezanu
    1 zabek czosnku
    majeranek
    sól
    pieprz

    Dodatkowo:

    5 dag masła
    2 łyżki tartej bułki
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ziemniaczane kopytka polane masłem z bułką tartą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotuj( bez skórek)
    , ostudź, a następnie obierz i przepuść przez maszynkę. Dodaj przesianą prze zdrobne sitko mąkę pszennna oraz ziemniaczaną , jajka oraz utarty na drobnej tarce parmezan. Dopraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem, majerankiem, solą oraz pieprzem.
    Ciasto wyrób. Na oprószonej mąką stolnicy uformuj z ciasta wałeczki grubości około 2 cm, spłaszcz je lekko i pokrój ukośnie na kluski. Kopytka gotuj, wrzucając partiami do osolonego wrzątku. Gdy wypłyną, wyjmij je łyżką cedzakową i dokładnie osącz.
    Kopytka podawaj polane tartą bułką zarumienioną na maśle.

Porady

4 porcje porcja zawiera około 500 kcal czas przyg: 40 minut cena za porcje :1, 30

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować