Kluski leniwe, na bazie białego sera. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oddzielić białka od żółtek, białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Ser zmielić, dodać żółtka, cukier puder, mąkę i pianę z białek.
Zagnieść ciasto. Powinno odchodzić od ręki, jeśli nie odchodzi to dodać więcej mąki.
Na podsypanej mąką stolnicy uformować cienki wałek (ok. 1,5 cm średnicy). Wałek spłaszczyć i pokroić na mniejsze kilkucentymetrowe, skośne kawałki.
Tak przygotowane kluski wrzucać na wrzącą osoloną wodę, gotować do wypłynięcia na powierzchnię wody
2.Tartą bułkę zrumienić na patelni, dodać masło i polać tym ugotowane kluseczki bezpośrednio przed jedzeniem. Można też posypać cukrem (do smaku).
Komentarze