Kluski leniwe, na bazie białego sera.

5 (3 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Delikatne kluski, na słodko, polane masłem ze zrumienioną tartą bułką.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 450 g sera białego
    2 jajka
    1 łyżka cukru pudru
    ok. 1,5 szklanki mąki
    3 łyżki tartej bułki
    3 łyżki masła
    cukier, sól – do smaku
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Kluski leniwe

Kluski leniwe, na bazie białego sera. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kluski leniwe 1. Oddzielić białka od żółtek, białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
    Ser zmielić, dodać żółtka, cukier puder, mąkę i pianę z białek.
    Zagnieść ciasto. Powinno odchodzić od ręki, jeśli nie odchodzi to dodać więcej mąki.
    Na podsypanej mąką stolnicy uformować cienki wałek (ok. 1,5 cm średnicy). Wałek spłaszczyć i pokroić na mniejsze kilkucentymetrowe, skośne kawałki.
    Tak przygotowane kluski wrzucać na wrzącą osoloną wodę, gotować do wypłynięcia na powierzchnię wody
  • Kluski leniwe 2. Tartą bułkę zrumienić na patelni, dodać masło i polać tym ugotowane kluseczki bezpośrednio przed jedzeniem. Można też posypać cukrem (do smaku).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Mąka pszenna Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować