Dyniowe kluski leniwe

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kluski leniwe z dodatkiem puree z dyni to proste i bardzo smaczne jesienne danie, które przygotowuje się w zaledwie kilka chwil.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g twarogu półtłustego
    250 g puree z dyni
    1 duże jajko
    300 g mąki pszennej
    3 łyżeczki domowego cukru waniliowego
    szczypta soli
    Dodatkowo:
    30 g stopionego masła
    cukier trzcinowy (do posypania)
    1/2 łyżeczki cynamonu
    3 łyżki orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kluski Kluski leniwe

Dyniowe kluski leniwe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzechy włoskie podprażyć na suchej patelni, wystudzić i posiekać. Twaróg przełożyć do miski, rozgnieść np. za pomocą tłuczka do ziemniaków, dodać puree z dyni i wymieszać łyżką. Dodać sól, cukier waniliowy, jajko i wymieszać. Stopniowo dosypywać mąkę mieszając. Kiedy ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję, przełożyć je na deskę wysypaną mąką i partiami formować długie wałki ciasta. Kroić pod skosem na ok. 2 cm kawałki. Kluski gotować w osolonej wodzie przez ok. 2 minuty od wypłynięcia. Podawać od razu po ugotowaniu polane masłem, posypane cukrem i cynamonem z podprażonymi orzechami.

Porady

Aby zrobić puree z dyni należy pokroić dynię na kawałki, oczyścić z nasion, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i upiec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni do miękkości. Przestudzić, zdjąć skórkę i zmiksować. Mąkę należy dosypywać stopniowo, ciasto powinno być miękkie, ale nie kleić się do rąk. Kluski można również polać bułką tartą podsmażoną na maśle.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować