REKLAMA

Kluski leniwe

wyświetlono: 5172 | dodany do książki kucharskiej: 5 | polecenia: 0

Kluski leniwe z roztopionym masłem, posypane cukrem i ewentualnie szczyptą cynamonu....Kluski z tego przepisu nie są ani gumowate, ani za miękkie takie ... idealne

opublikowany: 08.01.2013
Udostępnij Pinterest
  • dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ziemniaki ugotowane i zmiksowane na puree: 1 kilogram
    - mąka pszenna (typ 550): 2 szklanki
    - Jajko: 1 sztuka
    - mąka ziemniaczana: 2 łyżki
    - sól: 1 łyżka
    - masło rozrtopione: 2 łyżki
    - cukier: 2 łyżeczki
    - Ser biały: 150 gramów
Ocena:

(średnia 4.5 z 166 głosów)

Kuchnia:

Okazje:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • kluski leniwe 1. Ziemniaki, najlepiej z dużą zawartością skrobi, gotujemy do miękkości i lekko przestudzone dusimy na pure, ale nie miksujemy, bo powstanie wodnista maź.

    Do przestudzonych ziemniaków dodajemy zmielony ser, duże jajko, lub 2 małe, sól, mąkę pszenną i w zależności jakie mamy ziemniaki od 2-3 łyżek mąki ziemniaczanej. Wyrabiamy ciasto ręką zagniatając w każdą stronę, ma powstać zwarta kula, ciasto może się delikatnie kleić do rąk, lepiej podsypać odrobiną mąki przy rolowaniu, niż przesadzić przy wyrabianiu ciasta.

    Wstawiamy posoloną wodę w dużym garnku i zaczynamy kroić nasze leniwe.

    Z ciasta odcinamy kawałek i rolujemy na grubość 2 cm, kroimy leniwe na szagę (w domu leniwe nazywamy szagówkami) i wrzucamy do wrzątku, można dodać do wody 2 łyżki oliwy, żeby się nie posklejały. Czekamy aż wypłyną i gotujemy na małym ogniu 3 minuty.
  • 2. Gotowe leniwe polewamy masłem i posypujemy cukrem, cynamonem
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: wiola wiola

Kluski leniwe

Uwielbiają je nie tylko dzieci

kategoria: Desery Kluski kluski leniwe kopytka Dania główne opublikowany: 29.04.2017 | wyświetlono: 1553 Książki kucharskie: 5 | Polecenia: 1

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE