Kluski leniwe

4.5 (166 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kluski leniwe z roztopionym masłem, posypane cukrem i ewentualnie szczyptą cynamonu....Kluski z tego przepisu nie są ani gumowate, ani za miękkie takie ... idealne

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ziemniaki ugotowane i zmiksowane na puree: 1 kilogram
    - mąka pszenna (typ 550): 2 szklanki
    - Jajko: 1 sztuka
    - mąka ziemniaczana: 2 łyżki
    - sól: 1 łyżka
    - masło rozrtopione: 2 łyżki
    - cukier: 2 łyżeczki
    - Ser biały: 150 gramów
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Kluski Kluski leniwe Dodatki

Kluski leniwe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kluski leniwe 1. Ziemniaki, najlepiej z dużą zawartością skrobi, gotujemy do miękkości i lekko przestudzone dusimy na pure, ale nie miksujemy, bo powstanie wodnista maź.

    Do przestudzonych ziemniaków dodajemy zmielony ser, duże jajko, lub 2 małe, sól, mąkę pszenną i w zależności jakie mamy ziemniaki od 2-3 łyżek mąki ziemniaczanej. Wyrabiamy ciasto ręką zagniatając w każdą stronę, ma powstać zwarta kula, ciasto może się delikatnie kleić do rąk, lepiej podsypać odrobiną mąki przy rolowaniu, niż przesadzić przy wyrabianiu ciasta.

    Wstawiamy posoloną wodę w dużym garnku i zaczynamy kroić nasze leniwe.

    Z ciasta odcinamy kawałek i rolujemy na grubość 2 cm, kroimy leniwe na szagę (w domu leniwe nazywamy szagówkami) i wrzucamy do wrzątku, można dodać do wody 2 łyżki oliwy, żeby się nie posklejały. Czekamy aż wypłyną i gotujemy na małym ogniu 3 minuty.
  • 2. Gotowe leniwe polewamy masłem i posypujemy cukrem, cynamonem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować