Kluski leniwe z twarogiem

4.73 (214 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kluski leniwe to potrawa z mojego dzieciństwa. To proste kluski z sera białego (twarogu) oraz mąki, podawane najczęściej z bułką tartą podsmażaną na maśle lub masłem, cukrem i cynamonem. Leniwe są łatwe i szybkie do zrobienia.

  • 1 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500g twarogu
    1 szkl mąki (plus do podsypywania)
    2 jajka
    0,5 łyżeczki soli
    1 opakowanie cukru waniliowego
Wystaw ocenę:

4.73 (214 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Kluski leniwe Ser

Kluski leniwe z twarogiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg dokładnie rozgnieść praską do ziemniaków, tak aby nie pozostało grudek. Ser można też zmielić w maszynce do mięsa. Dodać jajka, mąkę, sól i cukier waniliowy. Zagnieść ciasto, podsypując mąką. Podzielić na części. Z każdej uformować wałek i kroić skośne kawałki.
    Kluseczki wrzucać partiami do wrzącej, osolonej wody. Gdy się ugotują – wypłyną na powierzchnię, wyjąć łyżką cedzakową na talerz. Polać stopionym masłem, posypać cukrem i cynamonem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować