Kaczka nadziewana żurawiną i jabłkami po poznańsku

5 (2 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Tymiankowo-majerankowa kaczka babci Ani, doskonała na uroczysty obiad, obowiązkowo z zasmażaną czerwoną kapustą , pachnącą goździkami i pyzami na parze. Prawdziwy poznański uroczysty obiad na Nowy Rok!.

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na kaczkę i nadzienie:
    kaczka (2 - 2,5 kg)
    2 duże jabłka
    szklanka suszonej żurawiny
    łyżka oleju lub smalcu z gęsi
    przyprawy: sól, pieprz mielony, garść majeranku, łyżka tymianku, pieprz ziołowy
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Faszerowane

Kaczka nadziewana żurawiną i jabłkami po poznańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • p 1. Kaczkę czyścimy, odcinamy skrzydła i szyję (możemy je wykorzystać do gotowania rosołu), myjemy, nacieramy mieszanką przypraw w środku, na zewnątrz tylko nacieramy solą. Tak przygotowaną tuszkę odstawiamy w chłodne miejsce na 2 godziny. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 °C . Kaczkę nadziewamy jabłkami pokrojonymi w cząstki( ze skórką) i żurawiną, uprzednio namoczoną w letniej wodzie( moczymy żurawinę ok 1/2 godz.) oraz zmiażdżonym czosnkiem. Co się nie zmieści w kaczce zostawiamy, przyda się do sosu. Tuszkę zszywamy bawełnianą nitką lub spinamy wykałaczkami i oplatamy wykałaczki nitką. Z dobrze zaszytej kaczki nadzienie nie będzie się wydostawać na zewnątrz, wszystkie aromaty połączą się w doskonałą całość. Teraz brytfannę smarujemy olejem lub smalcem gęsim, układamy kaczkę piersią do góry, kroimy na cztery części cebulę i wrzucamy do brytfanny. Tuszkę pieczemy ok. 3 godziny, w pierwszej fazie przykrytą pokrywą brytfanny lub srebrną folią, w temperaturze 200 °C. W połowie pieczenia odkrywamy kaczkę, polewamy wytworzonym tłuszczem ( wlewamy pół szklanki wody) i zmniejszamy temperaturę pieczenia do 180 °C. Na 1/2 godz. przed końcem pieczenia wrzucamy do brytfanny owoce, które zostały z nadzienia. Upieczoną kaczkę wykładamy z brytfanny, dajemy jej chwilę odpocząć i porcjujemy. Tłuszcz przecedzamy, wlewamy do sosjerki. Kaczkę podajemy z ziemniakami lub bardziej po poznańsku z parowańcami i czerwoną kapustą.

Porady

Z tłuszczu z kaczki i owoców wrzuconych pod koniec pieczenia można zrobić pyszny sos. Należy odlać połowę tłuszczu do osobnego naczynia, a pozostałą w brytfannie część zagęścić szklanką zimnej wody wymieszanej z czubatą łyżką mąki pszennej. Trochę sos pogotować, a następnie przetrzeć przez sitko. Sos jest genialny! Kaczkę pieczemy tak jak gęś, przyjmuje się na 1 kg tuszki jedną godzinę pieczenia. Kaczkę 2,5 kg z nadzieniem pieczemy ok 3 godzin. Należy też od czasu do czasu ją podlewać wytworzonym tłuszczem, będzie rumiana i soczysta. Dobrze jest zamoczyć kaczkę, dzień przed pieczeniem w solance i trzymać w chłodnym miejscu lub w lodówce (proporcja na solankę - na litr wody jedna łyżka soli). Kaczki z solanki już nie solimy przed pieczeniem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Suszona żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Karnawał Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować