Pulpety z indyka w kremowym sosie śmietanowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je podawać z różnymi dodatkami-ryżem, kluskami czy ziemniakami. Danie proste i smaczne!
30 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
1/2 kg zmielonej piersi z indyka
1 cebula
1 jajko
1 bułka kajzerka zamoczona w zimnej wodzie
łyżeczka papryki czerwonej w proszku
sól, pieprz do smaku
mąka do obtaczania pulpetów
4 szklanki wody
1 marchewka
2 łyżki maggi ( można zamiast maggi dodać gałązkę lubczyku)
1-2 łyżki soku z cytryny
2 dobre łyżki mąki
220 ml śmietany 30% ( można zamienić na śmietanę 18%)
pęczek posiekanego koperku
Pulpety z indyka w kremowym sosie śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bułkę zamaczamy w zimnej wodzie.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, przesmażamy na rumiano na łyżce masła i odstawiamy do przestygnięcia.
Mięso dajemy do miski. Wbijamy jajko, dodajemy lekko odciśniętą kajzerkę, cebulę, garść posiekanego koperku i przyprawy.
Masę dokładnie wyrabiamy. Dobrze wyrobione pulpety będą smaczniejsze.
Teraz formujemy nieduże pulpeciki i obtaczamy je w mące. Z tej porcji mięsa wyjdzie nam około 15 niedużych pulpetów.
2.Do dużego rondla wlewamy litr wody, podgrzewamy ją i wrzucamy na wrzącą wodę marchewkę pokrojoną w kostkę. Gotowe pulpety kładziemy ostrożnie do gotującej się marchewki w rondelku i gotujemy około 20 minut pod przykryciem, na wolnym ogniu. Po tym czasie dodajemy do pulpetów maggi (lubczyk dodajemy na samym początku) i sok z cytryny. Mąkę łączymy z odrobiną wody i śmietaną. Jeśli śmietana jest kwaśna, należy ją zahartować. Zagęszczamy sos i wyłączamy ogień. Teraz dodajemy do pulpetów koperek i ewentualnie , jeśli jest potrzeba sól i pieprz do smaku.
Pulpety z indyka w kremowym sosie śmietanowym gotowe!
Komentarze