Kaczka nadziewana jabłkami i żurawiną

4.5 (161 ocen)

  • 2 godz.

Kaczkę piekła moja mama na święta wielkanocne. Ja piekę na różne okazje. Doskonały obiad na niedzielę. Łatwy i szybko się wykonuje. Rodzina uwielbia pieczoną kaczkę a do tego swojska.

  • 2 godz.

Składniki:

  • kaczka średniej wielkości - 2 kg
    2 saszetki kaszy gryczanej
    2 jabłka
    1 jajko
    1 łyżka masła
    1 ząbek czosnku
    majeranek, sól.pieprz
    10 dkg żurawiny suszonej
    1 mała cebula, czubryca
    5 goździki, szczypta cynamonu,
    1/2 szklanki wina czerwonego
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kaczka nadziewana jabłkami i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sprawiona kaczkę umyć, osuszyć, natrzeć solą pieprzem, czubrycą, majerankiem oraz zgniecionym czosnkiem. Zalać winem i odstawić na 24 godziny w chłodne miejsce. Następnego dnia przygotować farsz. Cebulę obrać , podsmażyć na maśle. Dodać jabłka pokrojone na ćwiartki , żurawinę, ugotowaną kaszę, goździki, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać, dodać roztrzepane jajko, wlać do masy , wymieszać. Powstałym farszem nadziać kaczkę, otwór spiąć wykałaczkami. Kaczkę włożyć do brytfanki. Piec w piekarniku w 180 stopniach około 1,5 godz. Podlewać wytwarzającym się sosem z dodatkiem wina. Upieczoną kaczkę wyłożyć na półmisek , udekorować. Podawać na gorąco z surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Kaczka Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować