REKLAMA

Jajka w sosie śmietankowym z obsmażanymi ziemniakami

wyświetlono: 147 | dodany do książki kucharskiej: 2 | polecenia: 0

Polecam Wam pyszne i proste danie, do przygotowania w około pół godzinki. Jest to danie bezmięsne, więc doskonale sprawdzi się na piątkowy obiad jak i dla osób nie jedzących mięsa. To danie można zaliczyć do taniej kuchni. Podałam je z sałatką z kolorowych wiosennych warzyw. Bardzo polecam, nam smakowało i przygotuję je jeszcze nie raz.

opublikowany: 30.04.2022
Udostępnij Pinterest
  • dla 2 osób
  • 20 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Na sos:
    1 mała cebula
    1 płaska łyżka masła
    1 szklanka bulionu warzywnego
    330 g śmietany 18 %
    świeży koperek według uznania
    1 płaska łyżka mąki pszennej
    pieprz czarny mielony do smaku
    ewentualnie sól do smaku

    Na ziemniaczki:
    50 dag niewielkich ziemniaków
    sól do gotowania
    masło do smażenia
    papryka słodka mielona według uznania
    czosnek suszony ( granulowany ) według uznania
    koperek suszony według uznania

    Dodatkowo:
    8 jajek
Ocena:

(średnia 4.2 z 5 głosów)

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Jak zrobić Jajka w sosie śmietankowym z obsmażanymi ziemniakami?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obieramy i kroimy w bardzo małą kosteczkę. W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy cebule i chwilę przesmażamy, uważamy, żeby nie przypiec, cebula ma się tylko zeszklić, następnie wlewamy bulion i gotujemy do miękkości cebuli. W odrobinie zimnej wody mieszamy mąkę, dodajemy śmietanę i mieszamy, do śmietany wlewamy odrobinę gorącego bulionu, mieszamy i wlewamy do gotującego się bulionu z cebulką, energicznie mieszamy i zagotowujemy, do sosu dodajemy posiekany koperek i przyprawiamy do smaku pieprzem i ewentualnie solą.
  • 2. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w łódeczki, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, ugotowane odcedzamy i studzimy. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy ziemniaki, posypujemy przyprawami i smażymy do ładnego zrumienienia się.
  • 3. Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek i kroimy na cząstki.
  • 4. Na talerze nakładamy ziemniaczki, jajka, jajka polewamy sosem. Podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Porcja dla 2 osób. Danie można podać z dowolną sałatką lub surówką, ja podałam z kolorowych wiosennych warzyw. Ilość bulionu zależy jak gęsty chcemy mieć sos.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE