Jajka w sosie śmietankowym z obsmażanymi ziemniakami

4.2 (5 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Polecam Wam pyszne i proste danie, do przygotowania w około pół godzinki. Jest to danie bezmięsne, więc doskonale sprawdzi się na piątkowy obiad jak i dla osób nie jedzących mięsa. To danie można zaliczyć do taniej kuchni. Podałam je z sałatką z kolorowych wiosennych warzyw. Bardzo polecam, nam smakowało i przygotuję je jeszcze nie raz.

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na sos:
    1 mała cebula
    1 płaska łyżka masła
    1 szklanka bulionu warzywnego
    330 g śmietany 18 %
    świeży koperek według uznania
    1 płaska łyżka mąki pszennej
    pieprz czarny mielony do smaku
    ewentualnie sól do smaku

    Na ziemniaczki:
    50 dag niewielkich ziemniaków
    sól do gotowania
    masło do smażenia
    papryka słodka mielona według uznania
    czosnek suszony ( granulowany ) według uznania
    koperek suszony według uznania

    Dodatkowo:
    8 jajek
Wystaw ocenę:

4.2 (5 ocen)

Zobacz również:

Jajka na twardo

Jajka w sosie śmietankowym z obsmażanymi ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obieramy i kroimy w bardzo małą kosteczkę. W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy cebule i chwilę przesmażamy, uważamy, żeby nie przypiec, cebula ma się tylko zeszklić, następnie wlewamy bulion i gotujemy do miękkości cebuli. W odrobinie zimnej wody mieszamy mąkę, dodajemy śmietanę i mieszamy, do śmietany wlewamy odrobinę gorącego bulionu, mieszamy i wlewamy do gotującego się bulionu z cebulką, energicznie mieszamy i zagotowujemy, do sosu dodajemy posiekany koperek i przyprawiamy do smaku pieprzem i ewentualnie solą.
  • 2. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w łódeczki, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, ugotowane odcedzamy i studzimy. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy ziemniaki, posypujemy przyprawami i smażymy do ładnego zrumienienia się.
  • 3. Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek i kroimy na cząstki.
  • 4. Na talerze nakładamy ziemniaczki, jajka, jajka polewamy sosem. Podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Porcja dla 2 osób. Danie można podać z dowolną sałatką lub surówką, ja podałam z kolorowych wiosennych warzyw. Ilość bulionu zależy jak gęsty chcemy mieć sos.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować