Makaron z aksamitnym sosem śmietankowym, w którym znalazły się kurki i delikatne mięso z kurczaka. Sycące i bardzo smaczne danie, którego nie może zabraknąć, gdy sezon na kurki w pełni ;)
50 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
250 g makaronu penne rigatte
200 g grzybów kurek
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 filet z piersi kurczaka
1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
1/2 pęczka natki pietruszki
sól
pieprz czarny
masło do smażenia
Makaron penne w śmietankowym sosie z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować al'dente w osolonej wodzie, zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu. Makaron odcedzić i odstawić na czas przygotowywania sosu.
2.Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozpuszczonym maśle razem z czosnkiem. Dodać pokrojonego w kostkę fileta z kurczaka, mieszając rozdzielać poszczególne kawałki, aż będą usmażone. Kurki oczyścić, większe można pokroić i wrzucić do mięsa. Smażyć parę minut po czym wlać śmietankę. Dusić doprawiając do smaku solą i pieprzem, dodając na końcu posiekaną, świeżą pietruszkę. Do sosu przełożyć makaron i dokładnie wymieszać. Nakładać na talerze i podawać. Smacznego :)
Komentarze