Makaron penne w śmietankowym sosie z kurkami

4.42 (220 ocen)

  • 50 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Makaron z aksamitnym sosem śmietankowym, w którym znalazły się kurki i delikatne mięso z kurczaka. Sycące i bardzo smaczne danie, którego nie może zabraknąć, gdy sezon na kurki w pełni ;)

  • 50 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g makaronu penne rigatte
    200 g grzybów kurek
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    1 filet z piersi kurczaka
    1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
    1/2 pęczka natki pietruszki
    sól
    pieprz czarny
    masło do smażenia
Wystaw ocenę:

4.42 (220 ocen)

Zobacz również:

Sosy Dania z makaronem

Makaron penne w śmietankowym sosie z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować al'dente w osolonej wodzie, zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu. Makaron odcedzić i odstawić na czas przygotowywania sosu.
  • Kurki 2. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozpuszczonym maśle razem z czosnkiem. Dodać pokrojonego w kostkę fileta z kurczaka, mieszając rozdzielać poszczególne kawałki, aż będą usmażone. Kurki oczyścić, większe można pokroić i  wrzucić do mięsa. Smażyć parę minut po czym wlać śmietankę. Dusić doprawiając do smaku solą i pieprzem, dodając na końcu posiekaną, świeżą pietruszkę. Do sosu przełożyć makaron i dokładnie wymieszać. Nakładać na talerze i podawać. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kurki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

4.2 (408 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Makaron penne z kurczakiem i szpinakiem

To może cię zainteresować