Klasyczny sos tatarski to zimny sos na bazie sosu majonezowego, z drobno posiekanymi ziołami, pikantnymi marynowanymi w occie warzywami i grzybami z dodatkiem majonezu, śmietany, musztardy i odrobiny chrzanu.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
300 ml majonezu
3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 12%
8 małych marynowanych borowików lub maślaków
3 średnie ogórki konserwowe
1,5 łyżeczki musztardy
1,5 łyżeczki chrzanu
pieprz , sól
jajka ugotowane na twardo
Jajka w sosie tatarskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby i ogórki pokroić w drobną kostkę. W misce wymieszać majonez, śmietanę, chrzan i musztardę. Tak zrobiony sos połączyć z grzybkami i ogórkami. Doprawić pieprzem, ewentualnie delikatnie posolić. Odstawić sos do lodówki, aby smaki się przegryzły. Na wierzch ułożyć połówki jajek ugotowanych na twardo . Udekorować wg uznania np. koperkiem.
Komentarze