Szybka sałatka jajeczna, doskonała na przyjęcia. Proste składniki - jajka, kukurydza, ogórek, seler naciowy i por. Sałatka przygotowana w 15 minut, zjedzona w 10 minut.
15 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
5 jajek
mała puszka kukurydzy (200g)
trzy plastry żółtego sera (wyrazistego)
2 gałązki selera naciowego z liśćmi
200 g świeżego ogórka
10 cm pora, białej części
sól, pieprz do smaku
2 łyżki majonezu
1 łyżka gęstego jogurtu lub kwaśnej śmietany 18%
Sałatka z jajkiem ekspresowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka gotujemy na twardo. Obieramy ze skorupek. Cztery jajka kroimy w kostkę, przekładamy do miski. Piąte zostawiamy do dekoracji. Ogórka, seler naciowy i ser również kroimy w kostkę i dokładamy do jajek. Por kroimy w półkrążki, przelewamy wrzątkiem, osączamy i wrzucamy do miski. Kukurydzę odcedzamy, dodajemy do sałatki. Mieszamy jogurt z majonezem, przyprawiamy pieprzem i solą. Łączymy ze składnikami sałatki. Wstawiamy gotową sałatkę do lodówki co najmniej na godzinę. Po tym czasie wykładamy sałatkę na talerz i dekorujemy.
Komentarze