Gulasz z polędwiczki wieprzowej z marchewką i cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwiczkę oczyszczamy z błonek, kroimy w cienkie paseczki, posypujemy papryką, suszonymi pomidorami i obficie pieprzem. Wrzucamy do garnka z rozgrzanym olejem i smażymy 5 minut na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając.
2.Dodajemy pokrojoną w większą kostkę cebulę. Smażymy 3 minuty. Wlewamy bulion, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i zioła prowansalskie. Mieszamy i dusimy pod przykryciem 10 minut od czasu do czasu mieszając.
3.Dodajemy obraną i pokrojoną w półplasterki marchew. Gotujemy około 10-15 minut do jej miękkości. Dodajemy śmietanę, cały czas mieszając, zagotowujemy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą i mieszamy, aż sos zgęstnieje. Gulasz doprawiamy jeszcze solą i pieprzem według uznania. Smacznego!
Komentarze