Gulasz z polędwiczki wieprzowej z marchewką i cebulką

4 (2 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszny i szybki w przygotowaniu gulasz z miękkiej polędwiczki wieprzowej. Świetnie smakuje z dodatkiem kaszy, makaronu, czy ziemniaków.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -1 większa polędwiczka wieprzowa o wadze około 60 dag
    -2 duże cebule
    -3 duże marchewki
    -0,5 l bulionu
    -3 łyżki śmietany 18%
    -1 ząbek czosnku
    -1 łyżeczka ziół prowansalskich
    -1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
    -1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią (przyprawa)
    -1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej naturalnej
    -1 łyżeczka mąki ziemniaczanej+5 łyżek zimnej wody
    -pieprz
    -olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4 (2 ocen)

Zobacz również:

Gulasz

Gulasz z polędwiczki wieprzowej z marchewką i cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Polędwiczkę oczyszczamy z błonek, kroimy w cienkie paseczki, posypujemy papryką, suszonymi pomidorami i obficie pieprzem. Wrzucamy do garnka z rozgrzanym olejem i smażymy 5 minut na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając.
  • 2 2. Dodajemy pokrojoną w większą kostkę cebulę. Smażymy 3 minuty. Wlewamy bulion, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i zioła prowansalskie. Mieszamy i dusimy pod przykryciem 10 minut od czasu do czasu mieszając.
  • 3 3. Dodajemy obraną i pokrojoną w półplasterki marchew. Gotujemy około 10-15 minut do jej miękkości. Dodajemy śmietanę, cały czas mieszając, zagotowujemy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą i mieszamy, aż sos zgęstnieje. Gulasz doprawiamy jeszcze solą i pieprzem według uznania. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Polędwica wieprzowa Marchewka Cebula

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować