GULASZ Z ŁOPATKI WIEPRZOWEJ

4.55 (228 ocen)

  • 1 godz. 5 min

Bardzo praktyczne sycące danie jedno-garnkowe. Bardzo lubię go przyrządzać pasuje nie tylko jako danie na obiad, przegotowuje go również dla gości i w czasie świąt

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • 1 kg. Łopatki wieprzowej

    1 papryka czerwona

    1 papryka zielona

    1 kostki rosołowa bulion warzywny

    Przyprawy:
    Liść laurowy
    Ziele angielskie
    Pieprz Ziarnisty
    sól /pieprz mielony do smaku
    2 łyżki przyprawy do wieprzowiny

    Tłuszcz do podsmażenia mięsa

    2 łyżki mąki
    ½ szklanki posiekanej natki pietruszki.
Wystaw ocenę:

4.55 (228 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gulasz z łopatki wieprzowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyć mięso. Pokroić w kostkę ( ja preferuje większe kawałki mięsa). Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i obsmażamy często mieszamy żeby równomiernie po przypiekały się. Oprószam smażone mięso przyprawą do wieprzowiny. Gdy już ładnie obsmażą się nam kawałki mięsa podlewam wodą i wrzucam przyprawy oraz kostkę rosołową. Dusimy mięso ok 40 min. Na średnim ogniu dolewamy wodę według potrzeby. Gdy mięso będzie już miękkie dajemy pokrojoną w kostkę (ew. w paski) paprykę czerwoną i zieloną. Chwilkę duszę. Następnie „podbijam” mąką rozpuszczona w wodzie (w ¾ szklanki wody rozpuścić mąkę dodając szczyptę soli). Energicznie mieszamy żeby nie zrobiły się nam grudki. Doprawiamy solą i pieprzem. Zagotowujemy i na sam koniec dajemy posiekaną natkę pietruszki.

Porady

Gotowy gulasz podawać z kaszą i ogóreczkiem kiszonym. Można też serwować z chlebkiem. Można także tłuszcz po obsmażeniu mięsa zlać i później podbić wodą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować