REKLAMA

Rolada z polędwiczki wieprzowej idealna na świąteczny stół i nie tylko

wyświetlono: 202 | dodany do książki kucharskiej: 3 | polecenia: 0

Prosta i pyszna propozycja na świąteczny stół i nie tylko. W 45 minut macie taką super wędlinkę na chlebek, choć myślę, że na ciepło do obiadu też się sprawdzi. Wystarczy tylko polędwiczka, kilka plastrów boczku wędzonego, ząbków czosnku, trochę musztardy, pieprz i sól... prawda, że łatwe :-) Film z przepisem znajdziesz na moim kanale YouTube - Gotowanie Po Mojemu

opublikowany: 12.04.2022
Udostępnij Pinterest
  • dla 4 osób
  • 15 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa ok 600-700 g
    100 g boczku wędzonego w plastrach
    musztarda
    kilka ząbków czosnku
    sól i pieprz do smaku
    olej lub masło klarowane do smażenia
Ocena:

(średnia 4.6 z 5 głosów)

Jak zrobić Rolada z polędwiczki wieprzowej idealna na świąteczny stół i nie tylko?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwiczkę umyć, oczyścić z błonek i naciąć wzdłuż na całej długości na duży płat mięsa. Następnie mocno rozbić tłuczkiem na jedną wielką roladę. Potem sól i pieprz z obu stron wetrzeć w mięso. Na górę przecisnąć czosnek i wetrzeć w mięso. Następnie posmarować musztardą, na to ułożyć plastry boczku gęsto obok siebie. Mięso zawijamy w roladę i związujemy nicią lub spinamy wykałaczkami.

    Na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu. Roladę obsmażamy z każdej strony do zrumienienia.
    Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Mięso przełożyć naczynia żaroodpornego. Polać sosem z patelni i piec bez przykrycia 30-35 minut.

    Następnie wyjąć z piekarnika i zostawić do ostygnięcia lub na 5-10 minut, żeby odpoczęło, jeśli będziemy jeść na ciepło.

    Polecam, bo mięso jest przepyszne :-)

    SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE