REKLAMA

Gulasz mięsno-borowikowy

wyświetlono: 41 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Taki gulasz pasuje do wszystkiego a najbardziej smakuje nam z plackami ziemniaczanymi. Kawałki soczystego mięsa z malutkimi borowikami, które sama zbierałam latem to coś pysznego. Spróbujcie a się przekonacie, że smakuje nieziemsko. Rodzinka zachwalała sobie taki gulasz i już innego nie chce.

opublikowany: 29.09.2021
Udostępnij Pinterest
  • dla 6 osób
  • 20 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mięsa z szynki
    350 g małych borowików
    3 listki laurowe
    4 ziarna ziela angielskiego
    mała papryka czerwona
    2 małe cebule
    2 łyżki smalcu
    kostka grzybowa
    2 łyżki mąki pszennej
    2 ząbki czosnku
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć i pokroić w drobną kostkę podsmażyć na smalcu na lekko złoty kolor, do mięsa dodać szklankę wody oraz całe małe borowiki, pokroić drobno cebulkę, paprykę, czosnek. Dodać ziela oraz listki i kostkę grzybową. Całość dusić pod przykryciem na małym ogniu godzinę w razie potrzeby podlać szklanką wody.
  • 2. Gdy mięso będzie kruche i miękkie zagęścić sos mąkę wymieszać z niewielką ilością wody i zagotować sos ok 10 minut co chwila mieszając aby się nie przypalił. Gulasz można podawać.

Porady

Taki gulasz idealnie pasuje do placków ziemniaczanych, kaszy, makaronu, ryżu lub ziemniaków. Najlepszy jaki kiedykolwiek jadłam gulasz.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: majka190382 IMG_20190707_173458_367

GULASZ MIĘSNO GRZYBOWY

Pyszne danie obiadowe. Połączenie łopatki ze smacznymi grzybami leśnymi

kategoria: musy Dania główne dania mięsne gulasz opublikowany: 16.09.2013 | wyświetlono: 1762 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE