REKLAMA
Placki ziemniaczane inaczej.
Nie są to zwykłe placki ziemniaczane - przygotowałam je z tartych ziemniaków surowych i ziemniaków gotowanych. Są delikatniejsze w smaku i konsystencji od tradycyjnych placków ziemniaczanych. Można je podać z jogurtem naturalnym lub śmietaną albo z sosem, np. grzybowym.
Placki ziemniaczane zna i lubi chyba każdy,są proste w przygotowaniu,a jak dodamy do nich gulasz mamy syty placek po węgiersku.
Jeśli ktoś lubi ostre smaki to ta potrawa przypadnie mu do gustu.
Doskonała danie, które można przygotować z ugotowanych ziemniaków, które zostały nam z obiadu. Kotleciki te są delikatne w środku i chrupiące na zewnątrz. Wspaniałe jako wegetariański obiad, albo dodatek do mięsnego drugiego dania (np. bitek, gulaszu) lub na ciepłą kolację.
Potrawa ta otrzymała nazwę od mojego narzeczonego gdy zapytał, co przyrządziłam. Odpowiedziałam, a tak wymyśliłam i nie ma nazwy. Więc tak powstały „placki po uherecku”– od mojej rodzinnej miejscowości.
Chrupiące placki ziemniaczano-cukiniowe z lekko pikantnym warzywnym sosem z kawałkami ryby to doskonała propozycja nie tylko na piątkowy obiad. Według mnie i mojego krytyka kulinarnego (męża) - rewelacja! Polecam gorąco :)
Co do nadzienia tych pysznych placków/ kotletów ziemniaczanych, tradycja mówi, że powinna to być biała kapusta kiszona, ale ja miałam czerwoną kiszoną kapustę i takiej użyłam. Zrobiłam łężnie w dwóch wersjach czyli masa ziemniaczana nadziana farszem z kapusty i masa ziemniaczana wymieszana z farszem. Pierwsza wersja wizualnie wygląda lepiej, ale obie smakują tak samo. Do tego idealnie komponuje się sos grzybowy i ulubiona surówka, np. z marchewki, jabłka.
Ciekawe i sycące danie obiadowe: kotlet drobiowy w towarzystwie placków ziemniaczanych i warzyw.
Placki ziemniaczane każdy zna. Kiedy smażę je u siebie w domu, każda ich ilość znika. Idealne placki robi mój mąż - mają złoto-brązowy kolor, są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, pyszne. A do nich ulubione dodatki – śmietana, ketchup, cukier albo sos.
Ostatnio skomentowane
Mięciutka łopatka w sosie cebulowym z lubczykiem