Zupa węgierska, zupa gulaszowa

4.99 (169 ocen)

  • 1 min
  • Łatwy

To pyszna węgierska zupa, która ma konsystencję gulaszu. Jest gęsta, pożywna, nasyci i rozgrzeje każdego. O tej porze roku, taki ciepły posiłek jest obowiązkowy. Można podawać ją z chlebem lub z kluseczkami.

  • 1 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 1kg mięsa wołowego
    2-3 cebule
    4-6 ziemniaków
    2 czerwone papryki
    1 ostra papryczka (opcjonalnie)
    1 puszka krojonych pomidorów (lub 2 pomidory)
    2-3 łyżeczki przecieru pomidorowego
    2-3 ząbki czosnku
    1 łyżeczka kminku
    1 łyżeczka słodkie papryki w proszku
    0,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku
    1 liść laurowy
    2-3 ziarenka ziela angielskiego
    Natka pietruszki
    Mąka
    Sól, pieprz
    Olej
Wystaw ocenę:

4.99 (169 ocen)

Zupa węgierska, zupa gulaszowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić w grubą kostkę, oprószyć mąką. W garnku rozgrzać olej i podsmażyć na nim mięso, aż zbrązowieje. Zalać wodą (lub bulionem) tak, aby mięso było ledwo zakryte. Dodać przyprawy. Dusić pod przykryciem na małym ogniu.
    Cebulę posiekać i zeszklić.
    Ziemniaki obrać i pokroić w grubą kostkę, papryki pokroić w kostkę. Jeśli używamy świeżych pomidorów – sparzyć je, obrać ze skórki i pokroić.
    Gdy mięso będzie miękkie, dodać pokrojone ziemniaki oraz cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę pogotować, dodać paprykę i pomidory oraz posiekaną natkę pietruszki. Doprawić koncentratem pomidorowym i gotować jeszcze około 20 min. W razie potrzeby doprawić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Papryka Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Na ciepło Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować