Placek ziemniaczany z gulaszem mięsno - pieczarkowym

wyświetlono: 95 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Mogłabym je jeść codziennie i nigdy mi się nie znudzą, takie placki zaserwowałam gościom na niedzielny obiad byli zachwyceni smakiem pysznego gulaszu z dodatkiem pieczarek a ozdobione pomarańczą nie tylko świetnie wyglądały ale i przykuwały oko. Polecam serdecznie.

opublikowany: 02.02.2022
Udostępnij Pinterest
  • dla 4 osób
  • 20 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    1 duża cebula
    3 ząbki czosnku
    3 łyżki mąki pszennej
    pieprz i sól
    2 małe jajka
    olej do smażenia

    Gulasz mięsno borowikowy:
    600 g mięsa schabu
    łyżka przyprawy do mięsa
    szczypta papryki słodkiej
    250 g pieczarek
    3 listki laurowe
    3 ziarna ziela angielskiego
    duża cebula
    2 łyżki smalcu
    2 łyżki mąki pszennej
    2 ząbki czosnku

    Dekoracja:
    pomarańcza
    ogórki konserwowe
    pomidorki koktajlowe
    ser żółty
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Placek ziemniaczany z gulaszem mięsno - pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab umyć i pokroić w drobną kostkę, oprószyć przyprawami i odstawić na 20 minut. Po tym czasie mięso podsmażyć na smalcu na lekko złoty kolor, do mięsa dodać szklankę wody oraz pokrojone w plastry pieczarki, pokroić drobno cebulkę oraz czosnek. Dodać ziela oraz listki. Całość dusić pod przykryciem na małym ogniu godzinę w razie potrzeby podlać szklanką wody. Gdy mięso będzie kruche i miękkie zagęścić sos mąkę wymieszać z niewielką ilością wody i zagotować sos ok 10 minut co chwila mieszając aby się nie przypalił. Gulasz można podawać.
  • 2. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać startą cebulę, mąkę, czosnek, jajko oraz przyprawy. Placki smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
  • 3. Placka położyć na talerzu i rozłożyć mięso z sosem i pieczarkami, przykryć drugim plackiem, posypać serem żółtym startym na tarce o drobnych oczkach. Podawać z plastrami pomarańczy, ogórka konserwowego oraz pomidorków koktajlowych.

Porady

Placki wychodzą smaczne i mega syte.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE