Grzyby w pomidorach

4 (1 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Grzyby w pomidorach do smaczny dodatek do mięsa, ziemniaków, makaronu czy kaszy. Możesz użyć dowolnych grzybów leśnych świeżych, mrożonych czy pieczarek.

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 10 średnich grzybów (ja użyłam podgrzybków)
    2 cebule
    3 ząbki czosnku
    2 marchewki
    1 pietruszka
    1 mały seler
    Pęczek natki pietruszki
    Po gałązce selera, pora i lubczyku
    2 łyżki masła
    1 szklanka przecieru pomidorowego
    Sól pieprz do smaku
    1 łyżka śmietany
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Sos grzybowy

Grzyby w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby obierz, oczyść, opłukaj i pokrój.
    Cebulę, czosnek obierz pokrój w paski.
    Marchewki obierz opłukaj i pokrój w paski za pomocą obieraczki do warzyw.
    Selera i pietruszkę obierz, opłucz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
    Pietruszkę, selera, pora i lubczyk opłukaj i pokrój.
    Na patelni rozgrzej masło dodaj cebulę i czosnek chwilę podsmaż dodaj grzyby, marchewki, selera i pietruszkę.
    Duś około 35 minut w międzyczasie dodaj pokrojoną natkę pietruszki, selera, pora i lubczyk oraz przecier pomidorowy, dopraw solą i pieprzem. Na koniec dodaj śmietanę.

Porady

W razie potrzeby możesz dodać więcej przecieru pomidorowego. Grzyby również dobrze smakują z pieczywem. Wierz możesz posypać natką pietruszki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby leśne

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Grzyby w pomidorach

To może cię zainteresować