Grzyby w cieście

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Przystawka, bez której moja rodzina nie wyobraża sobie Wigilijnego Stołu. Suszone grzyby smażone w cieście naleśnikowym, pyszne podane na gorąco i na zimno.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -12 suszonych dużych grzybów (u mnie podgrzybki)
    -1/2 szklanki mleka
    -2 łyżki mąki
    -1 jajko
    -1 szklanka wrzątku
    -sól i pieprz
    -olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przekąski

Grzyby w cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Grzyby zalewamy wrzątkiem i moczymy przez 10 minut. Następnie wyciągamy z wody i odsączamy na papierowym ręczniku. Obsypujemy solą i pieprzem.
  • 2 2. Mleko, mąkę i jajko miksujemy na gładkie ciasto. Maczamy w nim grzyby, wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy na rumiano po 2 minuty z obu stron.
  • 3 3. Usmażone grzyby odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Smacznego!

Porady

Do smażenia użyłam suszonych podgrzybków, ale świetnie smakują także smażone suszone borowiki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować