Grzyby w pomidorach z cebulą

4.46 (156 ocen)

  • 30 min

Moja rodzina uwielbia potrawkę grzybową z ciemnym pieczywem i wędliną. Ja stosuję ją również jako farsz do naleśników i krokietów oraz do wypieku babeczek. Tak przygotowane grzybki można przechowywać około 6 miesięcy.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    1 kg grzybów różnych
    ½ kg cebuli
    2 łyżeczki soli
    2 duże łyżki cukru
    ½ szklanki oliwy
    ¼ szklanki octu 10%
    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    Ziele angielskie, pieprz, liść laurowy(pokruszony)

Wystaw ocenę:

4.46 (156 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Przetwory z grzybów

Grzyby w pomidorach z cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:
    Grzyby (do pieczarek w czasie gotowania dodać szczyptę kwasku cytrynowego, by nie ciemniały)gotować około 30 minut, odcedzić, wystudzić. Grzyby pokroić drobno lub przepuścić przez maszynkę z sitkiem o dużych otworach. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie – około 10 minut. Dodać grzyby i wszystkie składniki i całość dusić około 10 minut – ciągle mieszając. Gorące wkładać do słoików, odwrócić do góry dnem, pozostawić do całkowitego wystygnięcia.

Porady

1.do grzybków można dodać zamiast koncentratu pomidorowego świeże pomidory

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować