Grzyby w pomidorach z cebulą

  • wyświetlono: 6603 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Moja rodzina uwielbia potrawkę grzybową z ciemnym pieczywem i wędliną. Ja stosuję ją również jako farsz do naleśników i krokietów oraz do wypieku babeczek. Tak przygotowane grzybki można przechowywać około 6 miesięcy.

  • 30min

Składniki

Składniki:
1 kg grzybów różnych
½ kg cebuli
2 łyżeczki soli
2 duże łyżki cukru
½ szklanki oliwy
¼ szklanki octu 10%
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Ziele angielskie, pieprz, liść laurowy(pokruszony)

Sposób przygotowania przepisu:

Grzyby w pomidorach z cebulą

  • 1. Wykonanie:
    Grzyby (do pieczarek w czasie gotowania dodać szczyptę kwasku cytrynowego, by nie ciemniały)gotować około 30 minut, odcedzić, wystudzić. Grzyby pokroić drobno lub przepuścić przez maszynkę z sitkiem o dużych otworach. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie – około 10 minut. Dodać grzyby i wszystkie składniki i całość dusić około 10 minut – ciągle mieszając. Gorące wkładać do słoików, odwrócić do góry dnem, pozostawić do całkowitego wystygnięcia.

Porady

1.do grzybków można dodać zamiast koncentratu pomidorowego świeże pomidory

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilsezonowe_przysmakiszkola_babciPrzetworyprzetwory z grzybów

Komentarze

Podobne przepisy

Marynowane grzyby w zalewie octowej.

Dodane przez: bienpyt

Marynowane grzyby w zalewie octowej

Marynowane grzyby w ten sposób...

Grzybki w solance

Dodane przez: emalitowska

Grzyby w solance

Grzybki są idealne na zimę po...

image-2ahccbk

Dodane przez: Apetyczna babeczka

Grzyby marynowane - prawdziwki w miodzie

Trudno mi pisać o innych grzybiarzach,...

image-106jdef

Dodane przez: Kasia_S

Grzyby w occie

w moim domu właśnie w taki sposób...

Grzyby w przecierze pomidorowym

Dodane przez: juchab

Grzyby w przecierze pomidorowym

Grzybowe szaleństwo!

Grzyby

Dodane przez: JulkaTomeczek

Grzyby w zalewie

Zamknięcie darów jesieni w słoiczku....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE