Grzyby suszone

4.67 (3 ocen)

  • 2 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Sezon na grzyby w pełni, warto przygotować zapasy na zimę w postaci grzybów suszonych. Praktyczna metodą jest suszenie w suszarce do owoców i grzybów. Wystarczy ułożyć oczyszczone grzyby na tackach suszarki. Grzyby wysuszone w ten sposób doskonale się przechowują . Jest to dobra i szybka metoda. Suszone grzyby idealnie nadają się jako dodatek do farszu do pierogów i krokietów.

  • 2 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Grzyby leśne np . podgrzybki, borowiki
Wystaw ocenę:

4.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Przetwory z grzybów

Grzyby suszone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby obierz, oczyść nie płukaj pokrój na plasterki i ułóż na tackach suszarki do grzybów. Włącz suszarkę i susz okół 6 godzin sprawdzając czy grzyby są już wysuszone.

Porady

Długość suszenia zależy od wielkości grzybów i grubości pokrojonych plasterków. Wysuszone grzyby przechowuj w pojemnikach lub słoikach szczelnie zamkniętych chroniąc przed promieniami słonecznymi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby leśne

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować