Grzyby w pomidorach

  • wyświetlono: 119 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Sezon grzybowy w pełni, warto zachować jak najwięcej grzybków na zimowe dni :)

DSC_0795
  • 4 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

1 kg kapeluszy grzybów leśnych
1 cebula
1 mały koncentrat pomidorowy
70 ml octu
1 łyżka soli
1/3 szklanki cukru
1 łyżeczka sosu chili
liść laurowy, ziele angielskie
pieprz ziarnisty, gorczyca

Sposób przygotowania przepisu:

Grzyby w pomidorach

  • 1. Grzyby pokroić i wrzucić na osolony wrzątek gotować około 10 minut. Odcedzić. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Dodać koncentrat, 1 szklankę wody, sól, cukier i sos chili i gotować około 10 minut. Dodać grzyby, gotować chwilę, wlać ocet i gotować całość 10 minut. Do każdego słoika wrzucić kawałek liścia laurowego, ziele angielskie, kilka ziarenek pieprzu i 1/2 łyżeczki gorczycy. Włożyć grzyby, zakręcić i pasteryzować 10 minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

grzyby leśnegrzybypodgrzybkijesieńprzetwory na zimęzalewa pomidorowagrzyby na zimęgrzyby w pomidorach

Komentarze

Podobne przepisy

Grzyby w przecierze pomidorowym

Dodane przez: juchab

Grzyby w przecierze pomidorowym

Grzybowe szaleństwo!

Grzyby w soli

Dodane przez: ciastto80

Grzyby w soli

grzyby należy szybko przerobić,...

grzyby w zalewie octowej

Dodane przez: agula85

GRZYBY W ZALEWIE OCTOWEJ

Takie domowe grzyby w zalewie octowej...

Grzyby

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Grzyby w zalewie słodko-kwaśnej

Dary z lasu to najcenniejsze złoto,...

Grzyby marynowane w occie

Dodane przez: LenaGotuje

Grzyby marynowane w occie

Podgrzybki marynowane w occie to...

Grzyby w ketchupie do słoików

Dodane przez: Serdenka

Grzyby w ketchupie do słoików

Można podawać jako dodatek do ziemniaków,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE