Pyszne orzeźwiające ciasto z grejpfrutem, które można jeść i jeść i jeść.... ;)
1 godz. 30 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na biszkopt
3 jajka
3/4 szkl mąki
3/4 szkl cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy lub esencja
Masa budyniowa:
2 budynie śmietankowe bez cukru
100-150 gr cukru ( zależy czy lubimy mniej słodkie czy bardziej słodkie ciasta)
500 ml wody razem z sokiem z grejpfruta
100 gr masła w temp. pokojowej
1 spory grejpfrut z miąższem czerwonym
Masa Śmietanowa:
500 ml śmietanki
3-4 czubate łyżki cukru pudru
1 i 1/2 łyżki żelatyny + 1/3 szkl soku z grejpfruta
1/2 grejpfruta
do dekoracji płatki białej czekolady
Ciasto grejpfrutowa kostka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Jajka miksujemy z cukrem pudrem na puszysta piankę. dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i całość delikatnie mieszamy. Przelewamy do blaszki wyścielanej papierem do pieczenia (potem łatwiej wyciągać i wkładać ciasto) Pieczemy w 190 stop przez 30-35 min do suchego patyczka.
2. W czasie gdy biszkopt się piecze szykujemy masę budyniową. Wyciskamy sok z połowy grejpfruta ( ja prawie z całego - zostawiłam około 1/3szkl do skropienia biszkoptu ) dopełniamy wodą aby uzyskać 500 ml płynu.
Zostawiamy sobie pół szklanki soku i w nim rozmieszamy budynie. Resztę soku z woda zagotowujemy z cukrem. Gotujący się sok z woda zestawiamy z gazu i wlewamy nasz zawiesinę budyniowa, mieszając aby nie powstały kluski. Stawiamy na gaz gotujemy jak normalny budyń 2-3 min. Studzimy !
Masło miksujemy na puch i dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu. Możemy też dodać cząstki grejpfruta do masy.
Kiedy biszkopt przestygnie, skrapiamy go woda z sokiem grejpfrutowym( możemy dodać tez cukru ) aby nie był suchy, następnie wykładamy masę budyniowo grejpfrutową i na czas przygotowania masy śmietanowej chowamy ciasto do lodówki.
. Schłodzoną śmietankę miksujemy na sztywno, pod koniec miksowania dodajemy cukier puder. Sok grejpfrutowy podgrzewamy aby dało się w nim rozpuścić żelatynę. Następnie rozpuszczona i ostudzona żelatynę ( ale wciąż płynną ! ) mieszamy z ubita śmietanką. Całość wykładamy na masę budyniową i chowamy do lodówki na kilka godzin.
Przed podaniem posypujemy płatkami białej czekolady. Smacznego !
Komentarze