Ciasto Grejpfrutowa Kostka

4.5 (181 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszne orzeźwiające ciasto z grejpfrutem, które można jeść i jeść i jeść.... ;)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na biszkopt
    3 jajka
    3/4 szkl mąki
    3/4 szkl cukru
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    cukier waniliowy lub esencja

    Masa budyniowa:
    2 budynie śmietankowe bez cukru
    100-150 gr cukru ( zależy czy lubimy mniej słodkie czy bardziej słodkie ciasta)
    500 ml wody razem z sokiem z grejpfruta
    100 gr masła w temp. pokojowej
    1 spory grejpfrut z miąższem czerwonym

    Masa Śmietanowa:
    500 ml śmietanki
    3-4 czubate łyżki cukru pudru
    1 i 1/2 łyżki żelatyny + 1/3 szkl soku z grejpfruta
    1/2 grejpfruta
    do dekoracji płatki białej czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Pianka Ciasto

Ciasto grejpfrutowa kostka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Jajka miksujemy z cukrem pudrem na puszysta piankę. dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i całość delikatnie mieszamy. Przelewamy do blaszki wyścielanej papierem do pieczenia (potem łatwiej wyciągać i wkładać ciasto) Pieczemy w 190 stop przez 30-35 min do suchego patyczka.
    2. W czasie gdy biszkopt się piecze szykujemy masę budyniową. Wyciskamy sok z połowy grejpfruta ( ja prawie z całego - zostawiłam około 1/3szkl do skropienia biszkoptu ) dopełniamy wodą aby uzyskać 500 ml płynu.
    Zostawiamy sobie pół szklanki soku i w nim rozmieszamy budynie. Resztę soku z woda zagotowujemy z cukrem. Gotujący się sok z woda zestawiamy z gazu i wlewamy nasz zawiesinę budyniowa, mieszając aby nie powstały kluski. Stawiamy na gaz gotujemy jak normalny budyń 2-3 min. Studzimy !
    Masło miksujemy na puch i dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu. Możemy też dodać cząstki grejpfruta do masy.
    Kiedy biszkopt przestygnie, skrapiamy go woda z sokiem grejpfrutowym( możemy dodać tez cukru ) aby nie był suchy, następnie wykładamy masę budyniowo grejpfrutową i na czas przygotowania masy śmietanowej chowamy ciasto do lodówki.
    . Schłodzoną śmietankę miksujemy na sztywno, pod koniec miksowania dodajemy cukier puder. Sok grejpfrutowy podgrzewamy aby dało się w nim rozpuścić żelatynę. Następnie rozpuszczona i ostudzona żelatynę ( ale wciąż płynną ! ) mieszamy z ubita śmietanką. Całość wykładamy na masę budyniową i chowamy do lodówki na kilka godzin.
    Przed podaniem posypujemy płatkami białej czekolady. Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować