Ciasto Grejpfrutowa Kostka

  • wyświetlono: 1814 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Pyszne orzeźwiające ciasto z grejpfrutem, które można jeść i jeść i jeść.... ;)

gotowanietoproste
  • 10 porcje
  • 90min
  • Łatwy

Składniki

Składniki na biszkopt
3 jajka
3/4 szkl mąki
3/4 szkl cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy lub esencja

Masa budyniowa:
2 budynie śmietankowe bez cukru
100-150 gr cukru ( zależy czy lubimy mniej słodkie czy bardziej słodkie ciasta)
500 ml wody razem z sokiem z grejpfruta
100 gr masła w temp. pokojowej
1 spory grejpfrut z miąższem czerwonym

Masa Śmietanowa:
500 ml śmietanki
3-4 czubate łyżki cukru pudru
1 i 1/2 łyżki żelatyny + 1/3 szkl soku z grejpfruta
1/2 grejpfruta
do dekoracji płatki białej czekolady

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Grejpfrutowa Kostka

  • 1. 1. Jajka miksujemy z cukrem pudrem na puszysta piankę. dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i całość delikatnie mieszamy. Przelewamy do blaszki wyścielanej papierem do pieczenia (potem łatwiej wyciągać i wkładać ciasto) Pieczemy w 190 stop przez 30-35 min do suchego patyczka.
    2. W czasie gdy biszkopt się piecze szykujemy masę budyniową. Wyciskamy sok z połowy grejpfruta ( ja prawie z całego - zostawiłam około 1/3szkl do skropienia biszkoptu ) dopełniamy wodą aby uzyskać 500 ml płynu.
    Zostawiamy sobie pół szklanki soku i w nim rozmieszamy budynie. Resztę soku z woda zagotowujemy z cukrem. Gotujący się sok z woda zestawiamy z gazu i wlewamy nasz zawiesinę budyniowa, mieszając aby nie powstały kluski. Stawiamy na gaz gotujemy jak normalny budyń 2-3 min. Studzimy !
    Masło miksujemy na puch i dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu. Możemy też dodać cząstki grejpfruta do masy.
    Kiedy biszkopt przestygnie, skrapiamy go woda z sokiem grejpfrutowym( możemy dodać tez cukru ) aby nie był suchy, następnie wykładamy masę budyniowo grejpfrutową i na czas przygotowania masy śmietanowej chowamy ciasto do lodówki.
    . Schłodzoną śmietankę miksujemy na sztywno, pod koniec miksowania dodajemy cukier puder. Sok grejpfrutowy podgrzewamy aby dało się w nim rozpuścić żelatynę. Następnie rozpuszczona i ostudzona żelatynę ( ale wciąż płynną ! ) mieszamy z ubita śmietanką. Całość wykładamy na masę budyniową i chowamy do lodówki na kilka godzin.
    Przed podaniem posypujemy płatkami białej czekolady. Smacznego !

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciegrejpfrutowa kostkaciasto grejpfrutoweciasto z grejpfrutemmasa grejpfrutowapianka grejpfrutowagrejpfrut w cieściemasa z grejpfrutem

Komentarze

Podobne przepisy

Kostka limonkowa

Dodane przez: 2milutka

Ciasto Kostka limonkowa

Proste i szybkie do przygotowania...

ciasto kostka cytrynowa

Dodane przez: slodkokwasnakuchnia

Ciasto "kostka cytrynowa"

Ciasto bez pieczenia,na zimno.Bardzo...

Kostka malinowa

Dodane przez: juchab

Ciasto Kostka malinowa

Niezwykle puszysty i miękki biszkopt...

kostka budyniowa

Dodane przez: tatalia

Ciasto kostka budyniowa

doskonałe ciasto na urodziny albo...

Kostka kokosowa

Dodane przez: zzewa

Ciasto Kostka kokosowa

Ciasto dosłownie na każdą okazję.

image-0j51094

Dodane przez: Marica738

Ciasto kostka rubika

Pyszne, efektowne ciacho, ale ostrzegam...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE