Kostka truskawkowa

4.5 (156 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszny wysoki i puszysty sernik na zimno na bazie sera białego, serka mascarpone i delikatnej kremówki z soczystymi truskawkami zalane galaretką.To gratka dla wielbicieli szybkich ciast z owocami na zimno, jak dla mnie prawdziwa bomba! Idealny serniczek na zimno przy małej czarnej w plenerze!

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Wymiary blaszki 38*24 cm

    Biszkopt:
    6 jajek
    6 łyżek cukru
    6 łyżek mąki
    6łyżek oleju
    łyżeczka proszku do pieczenia

    Sernik na zimno:
    1 kg mielonego twarogu
    250 g serka mascarpone
    330 ml śmietanki kremówki 30%
    szklanka musu truskawkowego
    łyżka soku z aronii ( dla koloru )
    8 łyżeczek żelatyny


    Dodatkowo:
    2 szklanki truskawek
    4 galaretki truskawkowe
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Kostka truskawkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno, powoli dodając cukier oraz żółtka. Następnie przesiać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, a na końcu olej. Wymieszać delikatnie i przelać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 20 minut w temp. 160 stopni. Wystudzić.
  • 2. Galaretki przygotować wg przepisu na opakowaniu. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku. Połowę truskawek pokroić w drobną kostkę ,a resztę na połówki.
  • 3. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, powoli dodając serek mascarpone. Na końcu wmieszać ser oraz mus truskawkowy i sok aroniowy ( dodałam sok aroniowy dla wyrazistego koloru różu, ale można spokojnie ominąć.) Wlać żelatynę i zmiksować, wsypać truskawki i delikatnie wymieszać.
  • 4. Masę sernikową wylać na wystudzony biszkopt. Ułożyć resztę truskawek. Schłodzić.
  • gotowe ciasto 5. Tężejącą galaretkę wylać na ciasto, schładzać ok 2 godziny.
  • kostka 6. Życzę smacznego!

Porady

Na mus wystarczy zmiksować blenderem truskawki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować