Ciasto orzechowa kostka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Żółtka zmiksować z cukrem na jasną, puszystą masę. Wymieszać ze zmielonymi orzechami, proszkiem do pieczenia i bułką tartą. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z biszkoptem. Dno kwadratowej tortownicy (20x20cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Biszkopt piec ok 50 minut w 180 stopniach, do tzw. suchego patyczka. Ostudzić i przekroić na dwa blaty.
Masa: Ubić na parze żółtka, jajko i cukier na jasną, puszystą masę. Pod koniec dodać kawę. Ostudzić. Miękkie masło i margarynę utrzeć na puch. Nadal miksując dodawać masę jajeczną. Na koniec masę wymieszać z orzechami i rumem.
Biszkopty przełożyć cienką warstwą dżemu i masą orzechową. Ciasto posypać cienka warstwa gorzkiego kakao i udekorować połówkami orzechów włoskich. Schłodzić kilka godzin w lodówce.
Komentarze