Tym razem padło na maliny, które uwielbiam. Ciasto kruche z malinami i lekką pianką budyniową, nie dość, że wygląda bardzo efektownie to smakuje wyśmienicie.
1 godz. 30 min
Składniki:
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki maki tortowej
½ szklanki mąki krupczatki
250 g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
Pianka budyniowa:
5 białek
2 budynie śmietankowe bez cukru po 40 g
1 opakowanie cukru waniliowego
1 szklanka cukru
½ szklanki oleju
Dodatkowo:
500 g świeżych malin (mrożone nie rozmrażamy)
cukier puder
Ciasto kruche z malinami i pianką budyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto kruche szybko zagniatamy, by pozostały zimne. Dzielimy na dwie równe części, każdą owijamy w folię spożywczą i umieszczamy w zamrażalce na godzinę.
Blaszkę o wymiarach 36/24 cm wykładamy papierem do pieczenia, na papier ścieramy na tarce jedną część ciasta, lekko dociskamy, wyrównujemy. Spód podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 20 minut, studzimy.
Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dosypujemy cukier, cały czas ubijając. Łyżka po łyżce dodajemy proszek budyniowy, cały czas miksując. Na koniec cienką stróżką dolewamy olej, nie przerywając ubijania.
Piankę umieszczamy na wystudzonym spodzie ciasta kruchego, na piance układamy maliny (dupkami do wewnątrz), każdą lekko dociskamy. Na wierzch ścieramy drugą część ciasta.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 30- 40 minut.
Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
SMACZNEGO.
Komentarze